Onnellista elämää maailman onnellisimman maan vähäväkisessä kunnassa

Suomi on kahdeksannen kerran peräkkäin maailman onnellisin maa. Yhdysvaltalaislehti Forbes teki aiheesta (5 Life Lessons From Finland, Once Again The ‘World’s Happiest Country’ In New Report) jutun, josta luin Hesarista. Jutussa homma tiivistetään muutaman otsikon alle ja niiden samojen Hesarista lainattujen otsikoiden alle saan kerrottua miksi olemme olleet maalla onnellisia.

Lyhyt kertaus, muutimme koulujen alettua syksyllä 2024 pieneen Etelä-Savolaiseen kuntaan. Kunnassa asuu pikkuisen päälle 2 000 henkilöä. Koulussa on eskareista yseihin saman verran oppilaita, kuin Helsingin lähikoulussamme aloitti ekaluokkalaisia. Tämä vähäväkinen kunta on varakas ja ihmiset ovat sydämellisiä.

1. Syleile yksinkertaisuutta

Jätetään se väliin, että tämän otsikon perusteella puolisoni on minua halatessaan ilmeisen onnellinen ja puhutaan sen sijaan maalla asumisesta.

“Forbesin mukaan toisinaan onni löytyy, kun hidastaa, tekee vähemmän ja arvostaa elämän pieniä asioita.” Täällä elämän saa pakattua täyteen ihan samalla tavalla, kuin kaupungissakin. Tosin se vaatii enemmän viitseliäisyyttä.

Asumme kunnan keskustassa, täällä kaikki on maksimissaan kilometrin päässä, joten liikumme jalan, pyörällä tai scooteilla. Rauhallinen siirtymä jalan paikasta toiseen maadoittaa, auttaa kohtaamaan paikkakuntalaisia ja olemaan kevyen sosiaalinen.

Palveluiden niukkuus tekee sen, että löytää itsestään muitakin puolia kuin kuluttajan. Tarve hankkia kokoajan jotain uutta vaimenee ja antaa mahdollisuuden löytää muitakin puolia itsestään.

Sumun takana häämöttää keskustan venelaiturit

2. Vietä aikaa luonnossa

Tulemme vehreästä ja väljäänrakennetusta lähiöstä jota reunustaa useampi luonnonsuojelualue upeine maastoineen. Täällä luonto on silti vahvemmin läsnä, sillä häiriötekijöitä kuten ihmismassoja, autoja ja meteliä ei ole.

Kunnassa ei ole yhtäainutta kauppakeskusta, ei uimahallia, ei hoploppia, joten tapaamiset on luontevaa sopia laavulle tai luontopolulle. Sinne mennään mitä on ja se mitä on, tekee sielulle hyvää.

“Forbes nostaa esiin myös, että suomalaiset käyvät talvisin avannossa.” Me käymme avannossa ja se on ilmaista. Liityimme kyllä jäseneksi paikalliseen retkeilyseuraan joka pyörittää ilmaista avantosaunaa pari kertaa kuukaudessa. Perhejäsenyys maksaa 20 € vuodessa ja sillä saa muitakin etuja kuin avantosaunan.

3. Lepää ja rentoudu

24/7/365 on lähin Prisma auki kaupungissa. Täällä katson kelloon ja totean Salen menneen kiinni lauantaina kuudelta. Täällä on edelleen samaa rytmiä kuin lapsuudessani, mitä nyt kirjastoon pääsee itsepalveluaikaan kortilla sisään ja kaupat ovat sunnuntaisin auki. Silti edelleen on niin valtavasti aikaa jolloin minun ei tarvitse olla aktiivinen, tuottava ja menossa. (Olen tehnyt vuorotöitä ja elänyt monessa erilaisessa elämäntilanteessa jossa olen arvostanut kauppojen pitkiä aukioloaikoja, ymmärrän että ne ovat joskus valtavan iloinen asia).

Uskokaa tai älkää niin koen ne hetket kun koululaisten ja päiväkotilaisen kanssa taaperramme reilun kilometrin matkan koululle ja tarhaan rentouttavaksi. Äänimaisema on rauhallinen. Toisina aamuina onnistumme pysäyttämään koko kylän aamuliikenteen, en kuitenkaan ota stressiä, sillä aamuruuhka täällä tähän aikaan vuodesta käsittää kaksi autoa, jotka kulkevat vastakkaisiin suuntiin. Ja ne kuskit tietävät jo, että vaikka olemmekin joskus rasittavia niin olemme kuitenkin aika harmittomia tapauksia ja he hymyilevät meille.

4. Panosta jatkuvaan oppimiseen

Paikallista Kansalaisopistoa on kehuttu paljon. Lapsemme pitävät sen kurssista, me aikuiset emme ole siihen vielä päässeet tutustumaan.

“Suomen Kustannusyhdistys kokosi Valtiokonttorin ja Opetushallituksen julkisista lähteistä tiedot kuntien peruskoululaisten määrästä sekä kuntien tilinpäätöstietojen mukaisesta oppimateriaalimenoista vuodelta 2023. Näistä laskettiin oppilaskohtainen euromäärä. Keskiarvoluku 143 euroa on painotettu kuntien koon mukaan.” Meidän kuntamme oli käyttänyt rahaa 243 € eli todella paljon yli keskiarvon.

Sen lisäksi, että lapsemme saavat oppimateriaaleja opiskelevat he vanhassa koulussa, jossa on perinteiset luokat seinineen ja ovineen. Alimmat luokat ovat yhdysluokkia joissa osan aikaa kaksi luokkaa opiskelee saman aikaan. Edes yhdysluokilla luokkakoko ei nouse yli 20 oppilaan. Valtaosan ajasta lapset ovat alle 10 hengen ryhmissä. (Kunnan luokkien koko tullee tulevaisuudessa kasvamaan, sillä kuntaan on syntynyt viime vuosina paljon aiempaa enemmän lapsia).

Kerroin päiväkotilaisemme tekevän usein tehtäviä joko yksin tai kaverin kanssa, niin että heillä on varhaiskasvatuksen opettaja vain heidän kanssaan. Kuulija huolestui, hän kysyi kuinka pahoja haasteita lapsellamme on, kun näin järeisiin toimiin oli ryhdytty. Kertoessani, että lapsella ei ole mitään haasteita, vaan tämän olevan paikallinen tapa oli kuulija entistä hämmentyneempi, hän ei selvistikään uskonut että tämän kaltainen henkilökohtainen huomio voisi toteutua tavallisessa päiväkodissa tavalliselle lapselle.

5. Rakenna luottamusta yhteisössäsi

“Ihmiset luottavat instituutioihin, naapureihinsa ja jopa tuntemattomiin, Forbes kertoo.” En aio juksata, vaikka tämä muualta tulleen silmiin näyttää lintukodolta, eivät kaikki täällä ole keskenään parhaita ystäviä. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, vaan ihmisiä autetaan, niin ilmeisesti on aina tehty kauempana kaupungin hälystä.

Tämä kunta on aika kaukana isoista paikoista eli täällä lähin apu on oma apu ja sitä seuraa naapuriapu. Täällä elämä on mukavampaa kun jeesaa muita ja luottaa siihen, että tarpeen vaatiessa saa myös apua.

But the Finnish example is a reminder that trust is built over time, in small ways—through showing up for your community, helping a neighbor, or simply giving others the benefit of the doubt.

It may not change the world immediately, but taking steps to strengthen your own corner of it can create a ripple effect and contribute to a better society.

Forbes

Muuttaessamme maalle muutimme etäällä läheisistämme. Muutimme paikkaan joka poikkeaa todella paljon entisestä kotiseudustamme. Meille rauhallinen ympäristö, pienemmät piirit, tasaisempi arki, ovat olleet hyvä vaihtoehto.

Täällä on todella hyvä ja helppo elää päiväkotilaisen ja nuorten koululaisten kanssa. Täällä on kaikkea tarpeeksi.

Leave a Comment