Apinaeväs, perusohje

APINAEVÄS

n. 13 kpl

2 dl kaurahiutaleita
2 banaania
2 rkl öljyä
(1 rkl marjajauhetta)


Sekoita kaikki aineet keskenään sauvasekottimella. (Mikäli apinaeväs tulee vanhemmalle lapsella tai aikuiselle, voi sekoittamisen hoitaa lusikalla). Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Nostele taikinaa lusikalla leivinpaperin päälle.
Anna leivosten turvota 10 minuuttia.
Paista apinaeväitä 15 minuuttia 175 asteessa.Apinaevään on tarkoitus jäädä sisältä nihkeäksi.

Jos teet tämän ohjeen kolminkertaisena, saat 2 pellillistä herkkuja. Pakasta ylimääräiset apinaeväät. Käytimme näihin apinaeväisiin gluteenittomia kaurahiutaleita. Hiutaleina voi käyttää kaikkia puurohiutaleita.

Meillä vauva tulee sormiruokailemaan, aivan kuten kuvissa oleva taapero teki.

Sormiruokailu on harhaan johtava käännös englanninkielisestä termistä baby-led weaning. Oikeampi käännös kertoisi kyseessä olevan vauvan tahtisen ruokailun, jota voi toteuttaa (vauvan taitojen salliessa) myös aterimilla.

Tarkoituksena on tarjota vauvalle monipuolisesti ruokaa ja vauva itse päättää mitä ja miten paljon hän syö. Meillä ruoka tarjoillaan vähän kerrallaan, sillä liian suuri määrä ruokaa tarjolla on hämmentävää ja silloin pienen huomio tahtoo mennä muuhun kuin nälän tyydyttämiseen.

Meillä taaperolla oli vauvana kaikki valmiudet sormiruokailuun, kun täysimetys 6 kuukauden iässä päättyi. Hän osasi istua tuetta, hallitsi pään liikkeitä ja sai poimittua ruoan itse lautaselta suuhunsa. Lisäksi olimme tutustuneet ensiapuohjeisiin, siltä varalta, että hän saisi ruoan väärään kurkkuun.

Apinaeväät eivät olleet ihan ensimmäisiä ruokia, joita kokeilimme taaperolle. Mutta koska hän alkoi syödä kiinteää ruokaa vasta myöhäisellä iällä ja ei oireillut ruoasta, saatoimme lisätä todella vauhdilla eri ruoka-aineita ja ruokia hänen ruokavalioonsa.

Pian nämä jännät ajat ovat taas edessä 🙂

8 thoughts on “Apinaeväs, perusohje”

    • Tämä jäi meiltäkin unhoon taaperon kasvettua, mutta ihan suotta, tämä toimii vanhemmallakin 🙂

      Reply

Leave a Comment