lumikko kurkistaa kiviaidan kolosta

Lumikko

Olen kertonut kertomasta päästyänikin aidoistamme. Aitaamme pihaa eri menetelmin rajataksemme lapset aidan sisäpuolelle ja vihjaistaaksemme metsän eläimille, ettei aidan sisäpuolelle sopisi tulla syömään kasveja. Lisäksi osa aidoista on tarkoitettu kodiksi eläimille, hyönteisille ja kasveille. Hämmästyin tällä viikolla kun lumikko putkahti kiviaidan kolosta esille.

Olemme omavaraisia kivien ja risujen suhteen, joten niistä on syntynyt kymmeniä ja taas kymmeniä metrejä aitaa. Fiilistelin, että niistä saa hyönteiset ja sisiliskot asuinsijan. Niin saa, mutta niin saa näköjään myös lumikko.

Loppukesästä pihamaalla alkoi rapista ja jyrsijöitä näkyi aivan liikaa ja liian usein. Olin varma, että me kaikki saamme myyräkuumeen ja myyrät syövät omenapuiden juuret, hiiret mellastavat sisällä ja rotat kaluavat sähköjohdot. Kuten voit huomata, on luontotuntemukseni eri jyrsijöiden kohdalla heikkoa.

Nyt on mennyt monta kuukautta, ilman että olemme nähneet hiiriä ja loukutkin ovat pysyneet hyvin tyhjinä. Olemme ihmetelleet asiaa, mutta enää ei tarvitse, se ratkesi.

Toivon vain näiden sulokkaiden petojen pitävän näppinsä erossa sisiliskoista, sammakoista ja muista kivoista kavereista.

Lumikko eli Mustela nivalis tuntee myös nimet pikku portimo (portimoksi kutsutaan kärppää), talvikko ja nirppa. Joka tapauksessa se ei ole uhanalainen, vaan kanta voi hyvin. Lumikko on rauhoitettu.

Lumikon reviiri on pieni, puolesta hehtaarista kolmeen hehtaariin. Vaikka otus on nopea, niin aloin heti kantamaan huolta pikkuisesta nirpastamme. Pelkään sen jäävän autojen alle, naapurin kissan saaliiksi tai joutuvan jonkun linnun ruoaksi. Pitäisin mielelläni näin kauniin eläimen pihapiiriämme hoitamassa.

Kohtaamisemme oli nopea ja samalla tuntui kuin aika olisi seisahtunut. Kädet täristen tartuin sattumalta matkassa olleeseen kameraan ja nappasin pari kuvaa näyttääkseni ne muille. Muun ajan tuijotin kaunista petoa silmät ymmärkäisinä, sydän laukaten.

Samainen kiviaita viime talvena

Olemme olleet jatkamassa kiviaitaprojektejamme, kyllä monikossa, meillä kiviä piisaa. Nyt ajatus kiviaitojen kasaamisesta sai uutta intoa. Olemme nähneet niissä sisiliskoja, erilaisia hyönteisiä ja nyt lumikon, tiedämme siis niiden kelpaavan kodiksi.

Rakennamme ja korjaamme kiviaidat siten, että reunoille valitaan suurimmat kivet ja keskusta täytetään niillä pienemmillä. Koetamme saada aidoista tukevat, pihalla olevat vanhat kiviaidat ovat syystä tai toisesta vähän levähtäneet.

Tapamme kasata aitoja jättää etenkin niiden reunoille mukavia koloja. Lumikkohan on oikeasti niin pieni, että se mahtuu myyrän koloon, joten kiviaidassa ei tarvitse olla kummoisia koloja, että se mahtuu liikkumaan.

Lumikko

16 thoughts on “Lumikko”

  • Lumiukkoja ei näin etelässä ole juuri tänä vuonna näkynyt, onneksi sentään lumikko näyttäytyi 🙂

   Reply
   • Mä en ole koskaan nähnyt lumikkoa luonnossa. Tämän postauksen luin ensin “lumi-ukko”. Ihana tuo teidän kiviaita ja kivat kuvat lumikosta.

    Reply
    • Tämä saattoi olla ensimmäinen kerta minullekin. Toivottavasti ei jää viimeiseksi 🙂
     Lumiukkoja ei täällä etelässä ole juuri tänä vuonna näkynyt, harmi sinänsä.

     Reply
 1. Ihanat kuvat. 🙂
  Lumikkoa en ole moneen vuoteen nähnytkään.
  Jännä, että lumikko on valkoinen talvella, oli lunta maassa tai ei.
  Hyvää sunnuntaita!

  Reply
  • Vähän surettaa nuo väriä vaihtavat eläimet, näin lumettomina talvina.

   Ihanaa alkavaa viikkoa teille 🙂

   Reply
  • Hän oli suloinen. Tämä saattaa olla ensimmäinen havaintoni lumikosta, aiemmin näkemääni en tunnistanut varmaksi 🙂

   Reply
 2. Mä en ole koskaan nähnyt lumikkoa luonnossa. Tämän postauksen luin ensin “lumi-ukko”. Ihana tuo teidän kiviaita ja kivat kuvat lumikosta.

  Reply
  • Lumiukko olisi ihana nähdä tässä mutaisessa ja lumettomassa talvessa, onneksi sentään lumikko näyttäytyi 😉

   Reply
 3. Olen kateellinen. Päättelin jäljistä, että mökkini pihalla on liikkunut lumikko tai kärppä, mutta kumpaakaan en ole nähnyt. Olisi todella hienoa päästä lähemmin tutustumaan lumikkoon. Valkoisia metsäjäniksiä kyllä vilahtelee mökin ympäristössä.

  Reply
  • Tämä oli ihan onnenkantamoinen. Nyt tosin kun tiedän tämmöisen asuvan pihapiirissä, niin osaan katsoa eri tavalla kivikasoja ja muita, joissa havainnon voisi uusia.

   Reply

Leave a Comment