Marjanpoimintaa vauvan kanssa

Puutarhamarjojen poimiminen vauvan kanssa onnistuu helposti, kun asiaan varautuu oikein.

Vauvalle mukaan 

  • erilaisia leluja
  • musiikkia
  • hyttysverkko
  • aurinkovarjo
  • suojaavat vaatteet
  • sitteri
  • matkasänky
  • vaunut/rattaat
  • kantoreppu
  • viltti
  • eväät

Lelut

Kerää vauvalle erilaisia leluja mukaan johonkin kassiin. Kun annat lelun kerrallaan leikittäväksi hän jaksaa leikkiä niillä suhteessa kauemmin, kuin jos annat kaikki kerralla. Antaessasi uuden lelun voit ottaa vanhan lelun kassiin,  jolloin se saattaa kelvata paremmin kun tarjoat sitä uudelleen.

Leluiksi kelpaavat kaikki vauvan tavanomaiset lelut ja erilaiset keittötarvikkeet, kuten litran metallimitta. Vihreitä tai muita hyvin ruohikkoon piiloutuvia leluja kannattaa antaa harkiten, tai ainakin niiden kanssa kannattaa olla tarkempi, etteivät ne jää sille tielleen.

Musiikki

Musiikkia on nykyisin helppo järjestää; täyteen ladattu kännykkä jaksaa toistaa YouTuben tai Spotifyn kappaleita kauan. Lisävirranlähde tai jatkojohto takaavat virran riittämisen pidempääkin poimintatuokioon. Patteriradio on helppo vaihtoehto, sen saa siirrettyä mukanaan helposti marjapensaalta toiselle.

Musiikki yksinään on viihdyttävää, mutta vauva saattaa arvostaa jos poimijat tanssahtelavat, lauleskelevat ja ilkamoivat hassunkurisesti musiikin tahdissa. Näin tehdessä kannattaa käydä tyhjentämässä marjaämpäri säännöllisin väliajoin toiseen astiaan, niin mahdollisesti tanssin pyörteissä kaatuva ämpäri ei harmita niin paljoa.

Hyttysverkko

Perinteisesti marjanpoimintapäivän kuuluu olla helteinen ja sisältää liikaa paarmoja. Hyttysverkko suojaa vauvaa paitsi itikoilta niin myös paarmoilta ja muilta lentäviltä hyönteisiltä.

Vaunuissa ja rattaissa voi käyttää niiden omaa hyttysverkkoa. Sitteriin voi virittää joko vaunujen hyttysverkon tai sängyn päällä tarkoitetun hyttysverkon eli rankisen.

Aurinkovarjo

Aurinkovarjo suojaa vauvaa paitsi paahteelta myös mahdolliselta tuulelta. Varjon sijoittamisessa tulee huomioida se, ettei se kaadu missään oloissa vauvan päälle tai pääse tätä muutoin satuttamaan.

Varsinaisen aurinkovarjon lisäksi samaa asiaa ajaa sateenvarjo tai sopivasti kumolleen kaadettu puutarhapöytä.

Suojaavat vaatteet

Vauva suojataan vaatteilla ulkomaailman vaaroja vastaan. Pienen herkkä iho ei kestä paistetta ja vauva kylmettyy paikalla ollessaan nopeammin kuin marjojen kimpussa uurastava aikuinen. Vaatteilla voi myös estää paarmoja ja hyttysiä pääsemästä vauvan kimppuun. 

Monesti marjoja poimitaan lämpimällä kelillä, jolloin vaatteiden olisi hyvä olla luonnonmateriaalia sekä ohuet ja hengittävät, näin vauvalle ei tule liian kuuma.

Sitteri, matkasänky ja rattaat

Eri korkeuksilta näkee eri tavalla. Vaihtelemalla vauvan paikkaa sitterin, matkasängyn ja rattaiden välillä on hänellä mahdollisuus seurata aikuisten touhuja eri näkökulmista. Lisäksi pikkuiselle on hyväksi viettää aikaa erilaisissa paikoissa.

Kantoreppu tai liina

Kantoreppu on ratkaisu vauvan kyllästyessä paikallaan oloon. Vauva vain repussa tai liinassa selkään ja touhu voi jatkua. Lapsen kantaminen marjastaessa ei välttämättä ole kantajalle ergonomisinta ja kannettaessa tulee huomioida ettei lapsi altistu auringolle. Lisäksi molemmille voi tulla kuuma. Tosin lyhytkin hetki kantamista voi taas saada vauvan viihtymään paremmin muualla.

Viltti

Paras viltti nurmikolle on joko paksu tai toiselta puolelta kosteussuojattu. Nurmi on usein aamukasteesta tai sateista kostea ja märällä viltillä makoilu ei ole vauvalle miellyttävää. Lisäksi maassa voi olla yllättävän viileä makoilla.

Vauvan maatessa viltillä kannattaa seurata ettei samalle viltille tule aikaansa viettämään muurahaisia ja keltiäisiä tai muita puutarhan otuksia. Viltillä maatessaan vauva on myös otollisella korkeudella poimimaan suuhunsa viltin ulkopuolelta asioita. Pikkuinen pääsee helpolla käsiksi esimerkiksi nurmikkoon, jota on ilmeisesti aivan pakko koettaa maistaa.

Eväät

Eväät tekevät jokaisesta reissusta maittavan kokemuksen. Vauva tarvitsee mukaansa ruokavalionsa mukaiset eväät ja niiden syömisessä tarvitttavat tarvikkeet. Jos vauva syö kiinteitä varaa niitä varten tarvittaessa kylmälaukku tai pakkaa ruoka termokseen. Huolehdi myös vauvan nesteytyksestä hyvin.

Hyviä poimintahetkiä!

10 thoughts on “Marjanpoimintaa vauvan kanssa”

  1. Vauva ei ole esteenä arjen askareissa, mutta pienen mukavuudesta ja turvallisuudesta on huolehdittava. Meille syntyy lähiaikoina sukuun kaksi vauvaa, lapsenlapsi ja lapsenlapsenlapsi. “Usutan” heidän vanhempansa lukemaan mainion postauksesi 🙂

    Reply
    • Onnea ihanista perhetapahtumista <3
      Pienten kanssa pystyy moneen, mutta vaatii se erilaista tuumailua ja valmistautumista, kuin aikuisporukassa 🙂

      Reply
  2. Itse olen ollut myös pikkuisesta lähtien mukana marjametsällä 🙂 Hienoa, että lapsi oppii pienestä pitäen keräilijän taidot.

    Reply
  3. Hyviä vinkkejä meijän perheelle, kun pienin on vasta 2v. Me ollaan käyty tosi vähän metsäretkillä tai marjastamassa. Tää postaus kyllä innosti kovin. 🙂

    Reply
  4. Ensimmäisenä tuli hämmennys. Joko teillä on päästy marjoja poimimaan? Meillä täällä kaikki on vielä raakoja. On ihailtavaa nähdä ettei kaikki koe lasta esteenä marjastamiseen tai muuten ahertamiseen.

    Reply
    • Meillä on ensimmäiset hillot keitetty. Mustaherukkahilloon voi laittaa myös niitä ei-täysin kypsiä marjoja, niissä on paljon pektiiniä. Lisäksi meillä on melko aikaista Invicta-karviaista aurinkoisessa paikassa ja sain niitä litran lakattomanlakkahilloon 🙂

      Reply
  5. Ihana pieni siellä kantorepussa. <3 Meillä kuopus viihtyi vauvana melkeinpä vain sylissä ja kantoliina oli meille hyvä, jotta pääsi tekemään eskareita 🙂

    Reply

Leave a Comment