Vaivaamaton pataleipä
2, 5 dl vettä
1/2 tl kuivahiivaa
175 g hiivaleipäjauhoja
100 g kokojyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
paistamiseen savipata
1. Sekoita kulhossa lusikalla jauhot, hiiva, suola ja vesi. Taikinasta tulee hyvin löysä.
2. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön vähintään 12 tunniksi.
Kun taikina on kaksinkertaistanut kokonsa ja muuttunut kuplaiseksi on se valmista paistettavaksi.
Kesällä taikina voi kypsyä paistovalmiiksi nopeammin ja viileällä taikina voi vaatia enemmän kuin 12 tuntia tullakseen valmiiksi.
(2.1) Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta paistaa taikinaa leiväksi, kun se on valmis, voit nostaa taikinan jääkaappiin, kunhan nostat sen tuntia paria ennen paistamista huoneenlämpöön.
3. 2 tuntia ennen leivän paistamista (eli noin 10 tuntia taikinan teon jälkeen) tee taikinasta pallo kulhossa nuolijan tai lusikan avulla. Tee “taikinapallo” irrottamalla taikinaa kulhon reunoista nuolijalla, samalla kohottaen taikinaa keskustaa kohden. Taikina ei pysy muodossaan, koska se on hyvin löllöä. Taikinapallon teolla on vain tarkoitus herätellä taikinaa.
4. 30 minuuttia ennen leivän paistamista (11 h 30 min taikinan teosta) öljyä savipata kevyesti. Laita savipata (kansineen) uuniin ja kuumenna uuni patoineen 250 asteeseen. Älä koskaan laita kylmää savipataa kumaan uuniin, se rikkoo padan.
5. Kun uuni on lämmennyt 250 asteeseen ota pata hetkeksi uunista, kumoa taikina pataan. Peitä pata kannella ja nosta pata uuniin. Paista leipää savipadassa kannen alla 30 minuuttia.
6. Paistettuasi leipää 30 minuuttia kannen alla ota padasta kansi pois ja jatka leivän paistamista 20-30 minuuttia, kunnes leipä on kypsää ja kauniin väristä.
7. Anna leivän jäähtyä ritilän päällä.
Teemme usein tätä leipää, kutsumme sitä pikaleiväksi, sillä taikinan tekoon ei mene kauaa ja taikina pysyy hyvänä jääkaapissa n. 3 vuorokautta. Otamme usein taikinan mukaan illanistujaisiin ja paistamme leivän juuri ennen tarjoilua.
Usein käytämme leipään vain yhden tyyppistä vehnäjauhoa; puolikarkeita vehnäjauhoja, jolloin leipään tulee paahteinen, popcornimainen maku.
Leivän huono puoli on sen koko, se loppuu aina kesken.
Hei! Kiva blogi ja leipäohje houkuttelee kokeilemaan pataleivän leipomista. Tarkoitetaanko tässä savipadalla sellaista muutama vuosikymmen sitten muodissa ollutta kannellista terrakottapataa? Myyntinimiä olivat Römertopf ja Schlemmertopf. Kotoa löytyy tämmöinen erinomainen savipata. Sitäkö siis voi käyttää kun muita patoja ei ole juuri nyt käytössä? Kylmään uuniin siis tyhjä rasvattu pata kuumenemaan jne?
Juuri sellaisesta lasittamattomasta savipadasta on kyse 🙂
Liotatko padan vedessä ennen öljyämistä ja uuniin laittoa? Itse olen oppinut, että aina pitää liottaa, mutta ehkä öljyäminen korvaa asian? Tohtisiko kokeilla…
Olen tehnyt tätä öljyämälllä. Toki välissä olen käyttänyt savipataa normaalilla tavalla kokatessani muuta ja liottanut sen.