leipa savipadassa

Pataleipä

Vaivaamaton pataleipä

2, 5 dl vettä

1/2 tl kuivahiivaa

175 g hiivaleipäjauhoja

100 g kokojyvävehnäjauhoja

1 tl suolaa

paistamiseen savipata

1. Sekoita kulhossa lusikalla jauhot, hiiva, suola ja vesi. Taikinasta tulee hyvin löysä.

2. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön vähintään 12 tunniksi.

Kun taikina on kaksinkertaistanut kokonsa ja muuttunut kuplaiseksi on se valmista paistettavaksi.

Kesällä taikina voi kypsyä paistovalmiiksi nopeammin ja viileällä taikina voi vaatia enemmän kuin 12 tuntia tullakseen valmiiksi.

(2.1) Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta paistaa taikinaa leiväksi, kun se on valmis, voit nostaa taikinan jääkaappiin, kunhan nostat sen tuntia paria ennen paistamista huoneenlämpöön.

3. 2 tuntia ennen leivän paistamista (eli noin 10 tuntia taikinan teon jälkeen) tee taikinasta pallo kulhossa nuolijan tai lusikan avulla. Tee “taikinapallo” irrottamalla taikinaa kulhon reunoista nuolijalla, samalla kohottaen taikinaa keskustaa kohden. Taikina ei pysy muodossaan, koska se on hyvin löllöä. Taikinapallon teolla on vain tarkoitus herätellä taikinaa.

4. 30 minuuttia ennen leivän paistamista (11 h 30 min taikinan teosta) öljyä savipata kevyesti. Laita savipata (kansineen) uuniin ja kuumenna uuni patoineen 250 asteeseen. Älä koskaan laita kylmää savipataa kumaan uuniin, se rikkoo padan.

5. Kun uuni on lämmennyt 250 asteeseen ota pata hetkeksi uunista, kumoa taikina pataan. Peitä pata kannella ja nosta pata uuniin. Paista leipää savipadassa kannen alla 30 minuuttia.

6. Paistettuasi leipää 30 minuuttia kannen alla ota padasta kansi pois ja jatka leivän paistamista 20-30 minuuttia, kunnes leipä on kypsää ja kauniin väristä.

7. Anna leivän jäähtyä ritilän päällä.

Teemme usein tätä leipää, kutsumme sitä pikaleiväksi, sillä taikinan tekoon ei mene kauaa ja taikina pysyy hyvänä jääkaapissa n. 3 vuorokautta. Otamme usein taikinan mukaan illanistujaisiin ja paistamme leivän juuri ennen tarjoilua.

Usein käytämme leipään vain yhden tyyppistä vehnäjauhoa; puolikarkeita vehnäjauhoja, jolloin leipään tulee paahteinen, popcornimainen maku.

Leivän huono puoli on sen koko, se loppuu aina kesken.

Leave a Comment