Puutarhan kevättä

Yllä oleva kuva on otettu istuen syksyllä valmiiksi Podarok-luumulle kaivetussa istutuskuopassa. Kuvan omenapuu lienee Sokerimiron ja oikealla aidan sisällä kasvaa viime syksynä istutettu Siivosen keltaluumu. Kuvan ulkopuolelle jää oikealla oleva syreenikkö (eikö iso kasa syreeneitä ole syreenikkö, samalla tapaa kuin monta puuta on metsikkö?).

Omenapuu tuottaa satoa melko niukasti. Vanhoissa omenapuissa on kuitenkin omanlaisensa tunnelma ja emme ole valmiita luopumaan siitä.

Pelkäsimme menettäneemme muhkuraharmaalepän. Istutimme sen tähän toiveikkaina. Leppä näytti hyvin vaisulta, mutta kevät sai sen heräämään henkiin. Tästä kohtaa pihaa pääsemme seuraamaan sen hidasta kasvua. Leppä tulee näkymään tuvan eteläikkunasta.

Alunperin Kaj ei ollut erityisen innostunut muotopuolesta puusta. Itse rakastuin siihen nähdessäni sen Mikkeli-puistossa viime kesänä. Ulkomuodon lisäksi leppä houkutteli minua typensitojakasvina.

Lepän takana kasvaa raparperia ja siirsimme sitä muualta pihalta lisää tämän kuvan ottamisen jälkeen.

Pihamme leppä kuvan taustalla oikealla näkyy meille sattumalta päätynyt luumu Vetraz. Se vaurioitui pahoin kuljetuksessa ja jäi meille. Ensin luulimme sen kuolleen ensimmäisenä talvena, mutta ihmeen kautta se selvisi. Ja mikä parasta, sen jalo-osa taisi myös selvitä. Valitettavasti se menetti liki kaiken runkonsa seikkailuissaan. Nyt se saa kasvaa suojattuna. Talvella suoja oli nälkäisiä metsäneläimiä varten, nyt se suojaa puuta meiltä ihmisiltä.

Tämän luumun kaveriksi tilasimme sen monesti hehkuttamani Podarok-luumun. Podarok saapui meille tällä viikolla Savonlinnan taimistolta ja se sujahti sille viime syksynä kaivettuun istutuskuoppaan. Vielä menee jokunen aika, ennen kuin pääsemme ihailemaan samanlaista kukintaa, kuin minkä Eero on ikuistanut omasta puutarhastaan.

podarok-luumu kukkii komeasti valkoisin kukin

Olemme onnistuneet hyvin lisäämään pihalle keväällä kukkivia kukkia. Vielä en kuitenkaan ole urakkaan tyytyväinen. Aion lisätä ja monipuolistaa kevään kukkavalikoimaa.

Aikeenamme on saada omia mehiläisiä omaan pihaan. Sitä ennen koetamme vahvistaa villien pölyttäjien kantaa ja tarjota ravintoa lähistön mehiläisille.

Tarkoituksenani oli napata uusia kuvia tätä kirjoitusta täydentämään. Saimme kuitenkin Savonlinnan taimiston lähetyksen, jossa luumun lisäksi meille saapui omenapuita, kirsikka ja lehmuksia aitaa varten. Perjantai meni niiden kanssa puuhatessa ja urakka jatkuu viikonlopun aikana.

Kirjoituksen kuvat on otettu 24.4.2019 ja niissä esiintyy tuvan eteläpuolelle jäävä ns. Tsehovilainen puutarha ja tuvan pohjoispuolen uusi halkovaja. Halkovajan katto on edelleen vaiheessa, mutta olen niin tyytyväinen vajaan, että sitä on nyt vain pakko kuvata ja hehkuttaa joka välissä.

8 thoughts on “Puutarhan kevättä”

    • Pian omenapuut ovat kauneimmillaan <3
      Pieneenkin pihaan tai kuulemma jopa ruukkuun, voi istuttaa pilariomenapuun 😉

      Reply

Leave a Comment