Useita vuosia olen ollut koukussa veriappelsiineihin. Tämä vuosi oli kuitenkin ensimmäinen kun raaskin kokeilla niitä hilloon. Tunnustettakoon, että tämä veriappelsiinihillon on vain puoliverinen, sillä vain niitä oli reilusti jäljellä hilloamisen tullessa ajankohtaiseksi.
Huomioita
Varoituksena mainittakoon, ettei tämän hillon tekeminen ole kaikista nopein askare, mikäli appelsiinin kalvottomaksi leikkaaminen on vieraampi asia. Hillosta ei tule silkkistä, sillä sitä ei soseuteta vaan appelsiinin hedelmäliha pitää aika hyvin muotonsa.
Veriappelsiinihillo
- reilu 800 g kalvottomia veriappelsiinilohkoja
- 1/2 vaniljatanko
- 5 dl hillosokeria
Leikkaa appelsiinit kalvottomiksi, tästä käytetään myös nimitystä appelsiinin fileointi.
Laita puhtaat lasipurkit uuniin ja laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen.
Laita hillopurkkien kannet kattilaan odottamaan keittämistä.
Laita lohkot ja mehu kattilaan ja lisää joukkoon halki leikattu vaniljatangonpala.
Kuumenna hilloaineksia kattilassa.
Kun seos on höyryävää sekoita joukkoon hillosokeri.
Keitä hilloa kevyesti poreillen 10-15 minuuttia.
Laita hillopurkkienkannet ajoissa kiehumaan.
Ota uunista kuumennetut purkit ja tölkitä hillo, sulje purkit keitetyillä ja kuivatuilla kansilla.
Meillä veriappelsiinihilloa on syöty niin aamupuuron kuin lettujenkin päällä. Täydellisin seuralainen sille taitaa olla croisantti tai paahtoleipä.
Muunnelmat
Vaniljatangon sijaan voit käyttää vaniljajauhetta tai vaniljasokeria.
Veriappelsiinien sijaan voit kokeilla samaa ohjetta tavallisiin appelsiineihin.
Appelsiinin kalvottomaksi leikkaaminen
Tee seuraavat toimenpiteet kulhon päällä, näin saat appelsiinista valuvan mehun talteen.
Leikkaa appelsiinin päistä kuoren palat pois.
Leikkaa appelsiinin kuori ylhäältä alas pois, niin että appelsiinin hedelmäliha paljastuu.
Appelsiinin hedelmälihalla tarkoitan appelsiinilohkon ohuen kalvon/kuoren alla olevaa mehukasta hedelmälihaa.
Kun olet leikannut appelsiinin kuoret pois on käsissäsi vahvan värinen ja mehua valuva appelsiini.
Seuraavaksi ota appelsiini toiseen käteen ja leikkaa appelsiinin lohkot irti niin, että niiden välissä olevat kalvot eivät tule mukaan.
Kun olet leikannut kaikki appelsiinin lohkot irti purista niistä loppu mehu lohkojen joukkoon.