Huussi

Alkutilanne

Hankkiessamme tuvan keväällä 2015 oli siellä pihan nurkassa kenollaan oleva huussi. Se ei ollut pihan kaunistus ja joka vuosi se oli aina vain enemmän kenollaan. Uuden huussin rakentaminen pääsi heti työlistalle. Homma vain viivästyi sillä aina tuntui tulevan jotain kiireellisempää ja hauskempaa rakennusurakan tielle.

Meillä on Kajn kanssa kokemuksia kaikenlaisista huussiratkaisuista. Mietimme pitkään millainen huussi olisi meille ja meidän tarpeisiimme sopiva. Itsestään selvää oli ettei savimaalla touhuavien ihmisten huussi voi olla kirkkaan valkoinen, kuten huussit lehdissä tapaavat olla.

Vanha käymälä

Yksi ihminen tuottaa vessajätettä vuodessa lähes 500 kiloa. Nestettä määrässä on noin 350 kiloa, ulostetta 100 kiloa ja loppu on paperia. Fosforia tuollainen määrä jätöstä sisältää lähes kilon ja typpeä noin viisi kiloa.

Vihreä mökki, Kestävää loma-asumista – Jarmo Hanhivaara

Vaatimukset huussille

Huussi on omalla tavallaan elämän keskipiste. Huussiin hipsitään päivittäin, osa meistä lukuisia kertoja päivän mittaan. Huussin tulee olla keskellä kaikkea ja helposti saavutettavissa ja samaan aikaan omassa rauhassaan. Halusimme käymälään tilaa ja valoa.

Vietämme paljon aikaa ulkona ympäri vuoden ja tämä asetti huussille omia vaatimuksia; halusimme että siellä on tilaa kuoriutua sadetakista ja märälle sadetakille on oma naulansa jossa se voi roikkua asioinnin ajan. Valmiina myytävät huussikopit ovat aika ahtaita mökkeröitä. Tilaa tarvitaan myös kuivikkeelle ja vessapaperille. Myös käsienpesu tapahtuu huussin sisällä.

Paikka

Aikailimme uuden huussin rakentamisen kanssa. Pohdimme kauan minne ja minkälaisen siitä tekisimme. Lopulta, meillekin yllätyksenä, uuden huussin paikaksi valikoitui pohjoismetsä, se kolkka pihasta joka oli käyttämättä. Tässä osassa pihaa oli kamala määrä risuja ja kantoja, paikka oli liki läpipääsemätön ryteikkö.

Huussin muut toiminnot

Valoa huussiin tulee kulmaan asetetuista kolmiruutuisista ikkunoista. Nämä ikkunat löytyivät navetastamme. Nuo ikkunat ovat mahdollistaneet taimien lyhyen säilytyksen huussin pöydällä, seikka jota muu perhe ei niin arvosta.

Tämän rakennuksen katto on iso, emme halunneet tavallisen sateen huuhtovan seiniä, nyt seinille asti tulee vettä vain kovalla tuulella. Pitkät räystäät suojaavat rakennusta ja turhan hyvin huussin vierustan kukkapenkkejä. Kukkapenkkeihin päätyy kuitenkin käsienpesuvesi. Tästä syystä käyttämämme saippua on biohajoavaa ja sitä ei käytetä turhaan.

Suuri katto pyydystää mukavasti sadevettä, joka ohjataan katolta tynnyriin. Tästä tynnyristä on näppärä napata kasteluvettä.

Huussin maisemointi

Kompostoivakäymälä tuottaa hyvin hajonnutta kompostia. Tuotos jälkikompostoidaan huussin takana suurissa astioissa ennen kuin se käytetään lannoitteena syreeneille ja vastaaville kasveille. Huussin takana meillä on kaksi jälkikompostointiastiaa, lämpökompostori sekä sadevesitynnyri. Emme halua katsella huussin takana olevaa aluetta, vaan olemme naamioineet sen köynnöstuella.

Köynnöstukea vasten on istutettu köynnöshortensiaa. Keskellä köynnöstukea on aukko jota kautta voi myös livahtaa huussin taakse. Aukon kautta on näppärä napata sadevesitynnyristä kasteluvettä.

Huussin ympärille olemme istuttaneet sipulikukkia, syysleimua ja kuunliljoja. Paikka ei ole otollisin kukille nyt, kun emme ole saaneet vielä käsienpesupaikkaa valmiiksi, sieltä vesi tullaan johtamaan kukkapenkkiin. Tällä hetkellä kukkapenkki on kuiva näin kuivina kesinä ja pitkät räystäät estävät sadeveden kastelevan vaikutuksen.

Ensimmäinen vuosi

En tiedä voiko huussia käyttää väärin. Meillä ensimmäisenä vuonna kasa kompostoivassa käymälässä tuntui vain kasvavan ja kasvavan. Ehkä planeetat olivat hassussa asennossa tai teimme jotain väärin. Myöhemmin vastaavalla käytöllä huussin todella nopeaa täyttymistä ei ole ollut, vaan se on kompostuinut tavaran vauhdilla pieneen kasaan meneväksi. Ehkä kyse oli bakteereista tai jostain muusta. Ajattelin mainita asiasta täälläkin, kun tuolla asiaa ihmettelimme.

Huussin nykytila

Emme nikkaroineetkaan ovea itse, vaan haimme Kulosaaren vanhasta puutalosta heille ylimääräisen vessan oven. Ovi on aiottua kapeampi.

Rikki mennyt ikkuna on edelleen korjaamatta ja käsien pesua varten on ämpäri, kauha ja emalivati eikä mitään hienoja kraanaviritelmiä.

Hommat ovat siis edelleen kesken. Ja näiden lisäksi sisustaminen on hyvin kesken.

Kaikesta vajavaisuudesta huolimatta huussi täyttää toiveemme hyvin. Meille esimerkiksi lattian lehtikuusilaudat olivat oikea valinta, kenkämme ovat usein saviset tai lumiset, joten söpö maalattulattia olisi jo meidän käytöllämme entinen.

Kulman ikkunat antavat hyvin valoa ja huussissa mahtuu riisumaan sadetakit tai olemaan lapsen kanssa ja auttamaan hänet kuoriutumaan ulkovaatteista.

Huussipolku

Kun rakentaa pihan sellaiseen kolkkaan, joka ei ole aiemmin juuri ollut käytössä tulee sinne tehdä kulkureitit, etenkin jos sinne pitää päästä kelillä kuin kelillä ja mihin tahansa vuorokauden aikaan turvallisesti ja mukavasti.

Matka tuvalta alkaa lyhyillä kivirappusilla, sitten on pieni pätkä polkua alaspäin ja uudet kiviraput. Näiden kaksien kivirappujen väliin on tarkoitus vielä lisätä muutama kivinen askelma, ihan kulkua helpottaakseen.

Kiviraput on itse tehty ja kivet on sitä myöden itse halkaistuja. Tämä on myös se alue jonne toimme muualta pihalta tuijia valeistutukseen, osa niistä jäi rappujen viereen kasvamaan. Tänne myös siirrettiin saunatuvan kupeessa kituuttanut alppiruusu. Muualta pihalta löytyi myös vuorenkilpeä, jota istutimme tänne rehevyyttä tuomaan. Myöhemmin syysalennusmyynneistä on tarttunut mukaan lisää kasveja.

Tarkoituksena olisi, että matka huussille olisi helppo kulkea ja miellyttävä silmälle. Tämä pohjoisrinne oli hyvin ankea ja risukkoinen, nyt siitä kasvaa erilainen.

2 thoughts on “Huussi”

Leave a Comment