Helgan ja Helmerin viikonloppuveli -kirja

Kirja saatu kustantajalta

Helgan ja Helmerin viikonloppuveli kirja kiinnosti meitä tukiperhe menneisyytemme vuoksi. Kirja osoittautui paremmaksi, kuin olin ajatellut. Kirjan tarina eteni sujuvasti, vaikka se käsitteli suuria tunteita. Juoni oli vetävä ja henkilöhahmot uskottavia. Lisäksi kirjan kuvitus oli upea.

Helgan ja Helmerin viikonloppuveli
Terhi Kangas ja Anna Aalto
Merkityskirjat
2019

Kirjan ulkonäkö

Ensimmäisenä kirjassa huomio kiinnittyy sen iloiseen värimaailmaan ja laadukkaaseen ulkonäköön. Sekä kirjan kansi, että sen sivut vaikuttavat kestäviltä ja lasten käsiin sopivilta.

Anna Aallon kuvitus on herkullinen ja monipuolinen. Kuvituksen tyyli vaihtelee vähän aukeamittain olematta silti sekava. Päinvastoin, kirjan kuvitus on huikean monipuolinen ja yhteneväinen.

Henkilöhahmot

Lehmusvirran perheeseen kuuluu äiti, isä ja kaksi lasta, tyttö Helga ja poika Helmeri. Helga on koululainen ja Helmeri on kuusivuotias.

Kirjan alussa perheeseen liittyy viikonloppuveli Myrsky. Myrsky asuu Lehmusvirroilla vain yhtenä viikonloppuna kuukaudesta.

Juoni

Nelihenkinen Lehmusvirran perhe saa uuden pikkuveljen. Uusi veli, Myrsky, ei kuitenkaan muuta heille vakituisesti asumaan, vaan vierailee välillä viikonloppuisin. Lehmusvirroista tulee hänen lomaperheensä.

Helga olisi toivonut vauvaa ja hän ymmärsi lomaperheenä toimimisen vähän eri tavalla, kuin vanhemmat olivat sen ajatelleet. Uuden veljen tulo perheeseen ei ole Helgalle mitenkään mutkatonta. Helmeri puolestaan vastaanottaa ikäisensä Myrskyn mutkattomasti perheeseen.

Vanhemmat eivät osaa oikein sanoittaa Helgalle, miksi Myrskyyn suhtaudutaan vähän eri tavalla, kuin perheen omiin lapsiin. Onneksi on löytökissa Hugo, joka osaa kissamaisin esimerkein selvittää asian Helgalle.

Myrskyn kokemiin asioihin viitataan kevyesti, pääpaino kirjassa on perheen tyttären Helgan mielenliikkeissä uudessa tilanteessa.

Miljöö

Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Lehmusvirtojen kerrostalokotiin. Helgan oppituntia ja vierailua Kehäkummun kissatalossa kuvataan kirjassa lämminhenkisesti.

Helgan ja Helmerin viikonloppuveli -kirjan kuvitusta

Erityistä kirjassa

Osa kirjan ideoista on koottu joukkoluovuudella eli ihmiset ovat päässeet ehdottamaan yksityiskohtia kirjoihin eri tavoilla.

Jokaisen ostetun tuotosta 7 € menee eri hyväntekeväisyysjärjestöille. Tästä kirjasta tuotto menee Perhehoitoliitolle sijaisperhetoimintaan.

Lahjaksi lukuiloa ja rahaa hyväntekeväisyyteen

On olemassa ihmisiä, joille on hankala löytää sopivaa lahjaa. Merkityskirjoilla on ratkaisu tähän pulmaan. Heidän kauttaan voi lahjoittaa kirjoja esimerkiksi sairaalaan ja osa tuotosta menee niistäkin kirjoista hyväntekeväisyyteen.

Suosittelen tutustumaan Merkityskirjan sivuihin merkityskirja.fi

kartta

Tukiperheenä toimiminen

Aloimme Kajn kanssa tukiperheeksi ennen keskimmäisen lapsen syntymää. Esikoiseni Miina oli silloin 19-vuotias ja oli siinä vaiheessa asunut jo useamman vuoden ulkomailla opiskelemassa.

Keskimmäinen lapsi syntyi tilanteeseen, jossa meillä kävi muutama lapsi kerran kuukaudessa. Hänelle viikonloppulapset oli osa normaalia elämää. Lisäksi lapset olivat häntä vanhempia.

Emme joutuneet pohtimaan ja ratkomaan lasten välisiä suhteita tukiperheaikanamme johtuen lastemme iästä. Sen vuoksi koin tämän kirjan lukemisen hyvin avartavaksi. Olemme puhuneet palaamisesta tukiperheeksi nuorimmaisen vähän vartuttua. Tulevaisuutta silmälläpitäen tämä kirja tuli tarpeeseen.

Voisin sanoa, että tämä kirja on ehdoton niille perheille, joissa on omia lapsia ja viikonloppulapsia tulossa. Tämän kautta aihetta on helppo käsitellä ja puhua tunteista, joita viikonloppulapsi voi nostaa.

Tämä kirja ei sovellu vielä taaperolle kuunneltavaksi (sen sijaan hän piti sen katselusta) taapero tykkää vielä vähän lyhyemmistä tarinoista, kuten aiemmin esitellystä Paras isä -kirjasta.

14 thoughts on “Helgan ja Helmerin viikonloppuveli -kirja”

 1. Tykkään kirjoista, joiden kautta voidaan keskustella lapsen kanssa erilaisista perusarjesta poikkeavista tilanteista. Tämä todellakin on merkityksellinen etenkin sijaisperheille, hyvä idea! Hauska tuo joukkoluovuuden hyödyntäminen kirjan kokoamisessa, peukut myös sille 🙂

  Reply
  • Merkityskirjojen idea on kokonaisuudessaan todella hyvä, merkityksellinen niin monella eri tavalla 🙂

   Reply
 2. Tällaisille on varmasti kysyntää ja näitä saisi olla enemmänkin 🙂 Itse haaveilen, että joskus vielä alkaisi tukiperheeksi; sitten, kun oma on kasvanut kunnolla. Mutta älyttömän tärkeä aihe varmasti monessa perheessä.

  Reply
  • Teillä olisi todella tärkeää osaamista ja teidän kaltaisillenne perheille olisi varmasti suuri kysyntä <3

   Reply

Leave a Comment