Muutokset tuvan sisustuksessa

Blogin tapahtumat sijoittuvat pääasiassa vapaa-ajan asunnollemme, tuvalle. Meiltä on kyselty jonkin verran tuvasta, sen sisustuksesta, koosta ja siitä miten paljon vietämme aikaamme tuvalla.

Erilaiset vanhempainvapaat ja muut pikkulapsiarkeen kuuluvat vapaat mahdollistavat sen, että saatamme jonain viikkoina käydä vain kaupungissa kääntymässä, muuten elämme tuvalla. Joskus Kaj on myös töiden vuoksi yksin tuvalla nukkumassa.

Paljon ei ole muuttunut sitten edellisen kirjoituksen. Matkasänky vaihtui kerrossänkyyn ja olemme saaneet verannan käytettävään kuntoon. Tosin emme ole vielä oikein osanneet ottaa sitä aktiiviseen käyttöön.

Tuvan koko

Pieni punainen tupamme on 20 neliötä suuri ja sen lisäksi meillä on noin kahdeksan neliöinen puolilämmin veranta. Tupa on kaikkineen alle 30 neliömetriä suuri. Meitä asukkaita on 2 aikuista, taapero ja vauva.

Pihan perällä on huussi. Saunatuvassa on jääkaappipakastin. Peseydymme taivasalla yleensä hyisellä kantovedellä ja se on näin talvella hyvin piristävä kokemus. Lapset tosin pestään lämpimällä vedellä kangaspalalla pyyhkien lämpimässä.

Sisustus

Tuvan sisustukseen kuuluu aikuisten pinottavasänky, lasten kerrossänky, nojatuoli, 2 pöytää, lipasto ja muutama tuoli sekä Kotiliesi 30. Tupa on valaistu seinälampulla ja jalkalampulla eli se on hämärä näin pimeään aikaan.

Verannalla kalustuksena on keittiön alakaapit ja pöytä. Vasta yksi lamppu, puristelasinen “kristalli”kruunu on asennettu kattoon. Sen lisäksi tilaa valaisee ulko-oven ikkunoiden kautta ulko-oven yläpuolella oleva lamppu.

Sängyt

Pinottava sänky hankittiin, koska halusimme tukevan sängyn, jossa ei ole helposti rikkimeneviä mekanismeja, pyöriä tai mitään vastaavaa. Sänky on pinottuna normaalin sängyn korkuinen ja levitettynä lapsille turvallisen matala. Sängyn mataluus tekee sen, ettei sen alla ole säilytystilaa.

Nyt sänkyä on pidetty kesäkuusta asti levitettynä. Syynä tähän on se, että vauva loikoilee usein sängyssä.

Sänky kasattuna

Pinottava sänky ei ole maailman näppärin pinota. Vaikka sängyn pinoaminen onnistui minulta ihan viimeisilläkin raskausviikoilla yksin, ei se ollut niin nopeaa ja vaivatonta kuin olisi mukava. Sänky sopii muuten meille erinomaisesti ja se on mukava nukkua, joten se saa anteeksi tämän ominaisuuden.

Villahuopa sängyn ja seinän välissä estää vetoa.

Hankimme kerrossängyn vaikka vauva nukkuu edelleen kanssamme perhepedissä. Yläsängyn ylävuode on tämmöisessä matalassa kerrossaängyssä mainio paikka säilyttää vaatelaukkuja ja sen semmoisia. Aiemmin laukut seilasivat lattialla ollen koko ajan tiellä.

Kerrossängyn alapuolella on kaverilta saadut puiset viinilaatikot täynnä leluja. Sisäleluina meillä on Brion junarataa, Dubloja, pikkuautoja ja tietenkin laatikollinen kirjoja. Sängyn alla majailee myös retkisänky. Todennäköisesti vauva siirtyy siihen seuraavaksi nukkumaan.

Lattialla meillä on todella usein irtopatja. Toimme sen alunperin tuvalle esikoiseni Miinan tullessa yöpymään tuvalla. Miina asuu ja työskentelee nykyään Lontoossa joten hänen vierailunsa ovat harvinaista herkkua. Taapero kuitenkin rakastaa patjaa erilaisissa hyppyleikeissään ja näin viileään aikaan patjalla on usein lämpimämpi istuskella, kuin lattialla.

Aiemmin patjaa säilytettiin seinän ja vaalean kaapin välissä. Kerrossänky aiheutti sen, että kaappi piti siirtää aivan seinän viereen ja patjaa säilytetään epäkäytännöllisesti aikuisten sängyn päällä.

Lämmitys

Talvisin meillä on tuplaikkunat ja kesäksi nostamme sisäikkunat vintille talteen. Talvisin ikkunoiden edessä on usein myös paksut verhot. Ne ripustettiin keväällä ikkunoihin pimentämään tupa päivällä, jotta Kaj sai rauhassa nukkua vuorojen välissä. Edelleen ne peittävät ikkunat, vaikka eivät tyylillisesti ihan sovi sisustukseen.

Tupa lämpenee Kotilieden ja irtopattereiden avulla. Pienen koon vuoksi huone lämpenee nopeasti ja tekemämme lisäeristykset auttavat pitämään lämmön sisällä.

Tätä kuvaa varten rojut on siivottu pois

Vaateet

Savupiipun pelleissä roikkuu hamehenkari. Siinä syyskesästä kuivui kaverilta saadut lipstikat, tähän aikaan vuodesta siinä on kokoelma tumppuja, hattuja, kaulureita sun muuta.

Tuvan huoneen seinällä on muutama koukku vaatteille. Niihin tahtoo kokoajan kertyä liikaa vaatteita roikkumaan. Yhdessä koukussa roikkuu aina myös pyykkikassi eli tavallinen puuvillainen kauppakassi.

Eteisessä on muutama koukku ulkovaatteille ja muovinen kenkätarjotin kengille.

Pienessä lipastossa on varavaatteet. Siis sen verran vaatetta, että selviäisimme yhden ylimääräisen päivän tuvalla. Meillä lapsilla on tällä hetkellä liikaa vaatteita. Olemme onneksemme saaneet paljon käytettyjä vaatteita ystäviltämme ja laitamme ne aikanaan kiertoon. Ylimääräinen vaatejemma pienentää ruuhkavuosien stressiä. Vaikka laukusta olisi unohtunut sukat tai housut, niin tuvalta löytyy yhdet.

Iso vaalea kaappi on tällä hetkellä hyvin tyhjä. Siellä oli ennen ruokatarvikkeita, jotka ovat nyt muuttaneet verannalle. Mietimme parhaillaan, pitäisikö ne siirtää takaisin kaappiin talveksi. Kaapissa majailee joskus myös pölynimuri. Valtaosan ajasta imuri on kuitenkin esillä ja tiellä, sitä käytetään todella usein.

Keittiökulmaus ja ruokasali

Pieni keittiökulmauksemme on saanut kaksi hyllyä seinälle ja laatikot on täytetty ruoalta ja lapselta piilossa olevilta Legoilla. Lisäksi siellä on jemmassa pieni induktiolevy kokkailuja varten. Pöytä on kaupunkikodistamme. Se on hyvin pieni ja sopii siksi tähän pikkuruiseen tilaan.

Ulkoikkunoiden kunnostus odottaa edelleen aikaansa. Sisäikkunat ja ulkona olevat muovit auttavat kylmää vastaan. Tätä tilaa emme varsinaisesti lämmitä joten se ei näin kylmään aikaan ole aktiivisessa käytössä.

Samassa tilassa keittiökulmauksen ja ruokasalin kanssa on myös eteinen. Eteisessä säilytetään kengät ja ulkovaatteista ne, jotka eivät ole piipun kupeessa kuivumassa.

Vaatekoukut piti ripustaa melko alas, jotta niiden vieressä olevan sähkökaapin ovi mahtuu hyvin aukeamaan.

Tavaroiden määrä?

Emme ole minimalisteja, emme ole konmarittaneet. Emme ole tarkkaan miettineet sitä, mitä tuvalla on.

Totuus on, että olemme olleet niin keskittyneitä ihan kaikkeen muuhun, että aikaa, rahaa ja mielenkiintoa sisustamiseen ei ole ollut.

Tavaroita on tuotu (vintiltä, kotoa, lähipiirin nurkista) tupaan sitä mukaan, kun olemme havainneet niitä tarvitsevamme.

Rehellisyyden nimissä kaikkialla tuntuu olevan koko ajan tavaraa; leluja, vaatteita ja mitä nyt milloinkin. Näin pienissä neliöissä tavaroita laitetaan jatkuvasti paikalleen, muutoin emme mahtuisi joukkoon.

Kierrätys

Sisustamiseen liittyvän laiskuutemme ja paljon rahaa nielevien projektiemme vuoksi emme ole käyttäneet tuvan sisustamiseen juuri rahaa.

Olemme hankkineet tuvalle uutena pinottavan sängyn, keittiökaapiston alatason päälle uuden levyn (onnistuin jo pilaamaan sen pinnan) ja eteisen maton. Myös molemmat patterit ja luonnollisesti palovaroitin ovat uusia.

Tupaa kunnostaessa hankimme paljon remppatarvikkeita erilaisilta myyntipalstoilta. Näin pieni tupa tarvitsee usein hyvin vähän materiaalia ja siihen sopii hyvin isommista remppakohteista ylijääneet tarvikkeet.

Kevät 2019 kuistilla

Tavaroiden alkuperä

Tähän tupaan olemme saaneet sisustusapua Kajn tädiltä, joka antoi meille 2 pattereilla toimivaa kynttilää lasisissa kynttilän jaloissa. Kajn puolelta tuli myös Taaperon rakastama taulu punaisesta traktorista ja pellavapäisestä lapsesta (se on kiinnitetty vaaleaan kaappiin) ja taaperon kummi Eero antoi meille suvussaan kulkeneen kellon lipaston päälle.

Oma äitini oli puolestaan vuosia sitten mukana, kun bongasin Töölöläiseltä roskalavalta tuvan suuremman pöydän. Puukorina toimiva lehtikori ja keittiön alakaapit ovat myös häneltä. Pieni lipasto on myös kulkenut suvussani, samoin kuin isoisäni tekemä seinälamppu.

Kaj on ennen tutustumistamme kunnostanut punaisen nojatuolin, samoin kuin isoisänsä tekemän sikaripöydän. Jalkalamppu on myös hänen isoisänsä puhdetöitä.

Pieni puunvärinen tuoli on oma tuotokseni ala-asteelta. Taaperotuoli ja kerrossänky löytyivät myyntipalstalta. Räsymatot ovat kulkeneet suvussani ja lienevät mummoni tekemät.

Verannan ruokapöytänä toimiva Billnäsin konekirjoituspöytä on isoisomummoni.

Kolme tummaa tuolia ja vaalea kaappi siirtyivät omistukseemme tuvan myötä.

Pieni punainen tupa keskellä remonttia

Kurkkaa miltä meillä näytti aiemmin: Tuvan sisustus ennen.

14 thoughts on “Muutokset tuvan sisustuksessa”

  1. Söpö pieni mökki. Itse olen tässä unelmoinut kovasti mökistä täällä Helsingissä. Täällä on ihania pieniä mökkialueita, joissa on juurikin tuommoisia pikkuisia mökkejä 🙂

    Reply
    • Viime kesänä koetin saada synnytystä käynnistymään reippailemalla muutamalla siirtolapuutarha-alueella. Ne olivat somia ja ihania. Itselläni on muutama hatara muisto siirtolapuutarhaelämästä Marjaniemestä, ennen kuin sukumme mökki sieltä myytiin. Ymmärrän täysin haaveesi <3

      Reply
  2. Olipa kiva postaus. Teillä on ihastuttava mökki. Ja tavaroilla on tarinansa. Lämminhenkinen juttu. Sopi kivasti tähän joulun odotukseen.

    Reply
  3. Pienessä on se ihanuus että kaikesta selviää vähemmällä, siivoaminen, lämmittäminen,, remontit ja kaikki muu.
    Pieneen ei edes mahdu paljoa turhaa mikä on loistava vallitseva olosuhde oikeasti ☺️.

    Reply
    • Olen kaikessa samaa mieltä. Tosin lisätila olisi joskus näiden eläväisten lasten kanssa tarpeen 😀

      Reply
  4. Ihanaa, että olette rohkeasti lähteneet asuttamaan pienempää mökkiä. Mukavaa myös lukea miten teillä arki mökissä sujuu. Saa vähän perspektiiviä myös omiin touhuihin. Vuosi sitten muutin vastaavan kokoiseen ja oloiseen mökkiin. Takaisin en isoihin neliöihin enää kaipaa. Tunnelma ja säästöt lämmityskuluissa korvaavat isot tilat.

    Reply
    • Tunnelma on aivan omanlaisensa ja samoin sisäilma ja akustiikka. Tuvalla asuminen oli haasteista huolimatta aivan mahtavaa <3

      Reply

Leave a Comment