Tuvan sisustus nyt

Meiltä kysytään usein, miten mahdumme tupaan asumaan ja elämään lasten kanssa. Tupa on vapaa-ajan asuntomme, mökki. Ja me mökkeilimme siellä myös koko viime talven.

Me olemme siis 2 aikuista ja -17 ja -19 syntyneet pienokaiset. Joskus saamme esikoiseni -96 hänen Suomen lomallaan mökille yöksi.

Tupapuolemme huone on parikymmentä neliötä ja veranta on noin kahdeksan neliötä. Saimme tuvan yövyttävään kuntoon syksyllä ja veranta pääsi käyttöön kesäkuussa.

Tuvassa kokataan, leikitään ja nukutaan. Tuvassa on sähköt ja puuhella, sen sijaan sinne ei tule vesi sisälle.

valkoinen virkattu päiväoeite salmiakkikuviolla sängyn päällä
Pinottavasänky parisänkynä

Nukkuminen

Aikuiset nukkuvat vauvan kanssa Ikean pinottavassa sängyssä, taapero meillä lainassa olevassa matkasängyssä. Esikoinen nukkui vierailullaan patjalla. Seuraavaksi aikeenamme on hankkia lapsille kerrossänky.

Pinottavasänky pinottuna

Tuvan ikkunat ovat etelään, länteen ja pohjoiseen. Nukkumisen sekä alkukesän helteiden vuoksi nappasimme kaapista paksut verhot ja viritimme ne ikkunaan. Ne pimentävät tuvan ja estävät sen kuumenemisen auringonpaisteella. Samoin ne varjostivat tuvan mukavan hämyisäksi Kajn nukkuessa siellä päivisin vuorotyöpätkänsä aikana.

Matkasänky, patja on piilossa kaapin takana

Säilytystila

Säilytystilaa on vähän. Eteisen vanha kaappi löytyi navetasta ja se pestiin huolellisesti ja otettiin käyttöön. Kaapin päällä on muutama maalipurkki odottamassa viimeisiä maalailuja. Kaapin sisällä on sekalainen joukko tavaraa.

Oven pielessä vasemmalla on kolme pientä koukkua vaatteille. Usein yhdessä koukussa roikkuu pyykkikassi. Kuvasta juuri pois rajautuneissa piipun peltien yhdessä kahvassa roikkuu viiden housun henkari, joka toimii pienenä kuivaustepaikkana. Valkoisen muurin takana on kapea kolo oikealle kuivaustelineelle.

Kaapista kohtuuttoman paljon tilaa vie imuri. Sen lisäksi siellä on puuroryynit, kahvia, suodatinpusseja, säilykkeitä, peittoja, villapaita, lehtiä, kirjoja ja niin edelleen.

Varsinainen keittiö on saunatuvalla. Saunatuvallekaan ei tule eikä mene vesi. Ja siellä, samoin kuin tuvalla, kokataan yhden levyn induktioliedellä. Keittiössä on jääkaappi, lisää ruokaa, kattilat ja kapustat.

Taaperolla ja minulla on matalat laatikot lipastossa vaatteille, siellä on muutama hätävaravaate. Samassa lipastossa on pari kynttilää, taskulamppuja ja sen sellaista. Lipaston alla on kaverilta saaduissa viinilaatikoissa taaperon leluja ja kirjoja.

Työvaatteita ja kenkiä säilytetään saunatuvalla. Niissä on tomua, pölyä ja likaa sen verran, ettei niillä ole asiaa tuvalle.

Pinottava sänky ja taaperon matkasänky ovat kumpikin hyvin matalia, joten niiden alla ei mahdu säilyttämään mitään.

Kotiliesi 30

Tuvan lämmitys tapahtuu Kotiliedellä. Alunperin halusin tupaan lämmönlähteen, lieden ja uunin. Kaj ratkaisi asian bongaamalla vanhan Kotilieden ja kunnostamalla sen käyttöön.

Kotiliesi vie todella paljon tilaa, sitä hankkiessamme emme vielä tienneet päätyvämme lapsiperheeksi. Silloin luulimme majailevamme tuvalla kaksin.

Kotiliesi 30

Kotilieden lämmönvaraamisen parantamiseksi nostimme sen päälle kaksi vuolukivilaattaa. Pienemmän laatan otamme pois kokkailun ajaksi. Lisäksi sen päällä pyörii kaminatuuletin.

Tupa on pieni ja se lämpenee nopeasti. Kylmällä se on hyvä asia, helteillä taas se ei ole sitä. Helteillä olemme kokanneet induktioliedellä ja grillillä välttääksemme tuvan kuumenemista.

Olohuone

Tuvan oleskelutila sijoittuu pohjoissivulle. Kotilieden vieressä on yksi roskavalalöytö, löysin sen ihan oikealta roskalavalta Töölöstä. Pöytä on söpö, mutta sen laatikot tekevät siitä mahdottoman hankalan. Sen alle ei mahdu jalat, niinpä sen ääressä istuessa pitää rötköttää epäergonomisesti. Lisäksi sen laatikot ovat äärimmäisen epäkäytännöllisen pitkät ja kapeat.

Kajn aikanaan verhoilema punainen nojatuoli on sopivan siro tupaan. Suvun nurkissa vuosia pyörinyt lipasto päätyi tuvan nurkkaan ja sen sisuksissa on vaatteita.

Vanha sikaripöytä on myös Kajn kunnostama ja se on toiminut taaperon ruokapöytänä. Ala-asteella väsäämäni puunvärinen tuoli on pöydälle sopivan korkuinen pari.

Lipasto ja nojatuoli

Veranta

Veranta sai kesäkuussa katon, seinäpaneelit ja lattian. Hieman aiemmin Kaj oli tehnyt siihen talvi-ikkunat. Varsinaiset ulkoikkunat odottavat kunnostamista ja sen vuoksi ikkunoiden päällä on muovit.

Verannan kalustuksena on Ikean vanha laatikosto. Se tehtiin äitini keittiöön parikymmentävuotta sitten. Nyt se siirtyi kaupunkikodistamme tuvalle. Laatikoston vanha pöytätaso sahattiin pienemmäksi ja siirrettiin kaupunkikotimme uuden laatikoston päälliseksi. Verannan laatikoston päällä on uusi, leveämpi pöytätaso.

Laatikosta on vielä tyhjä. Tulevaisuudessa se tulee sisältämään keittiötarvikkeita. Siinä ei kuitenkaan tulla säilyttämään ruokaa, sillä veranta on helteillä kuuma ja talvella kylmä. Säilytämme ruoat joko saunatuvalla tai tuvan sisällä tasaisemmissa lämpötiloissa.

Veranta

Kaupunkikotimme keittokomeron ruokapöytä eli Billnäsin vanha pieni konekirjoituspöytä siirtyi myös verannalle ja toimii siellä ruokapöytänä.

Kaupunkikodin keittokomeroon tuli uusi laatikosto ja ruokailemme nykyisin olohuoneessa Kajn vanhan ruokapöydän ympärillä. Nykyinen kaupunkikodin ruokapöytä on tavallisen kokoinen ja sen ääressä ruokailu tuntuu luksukselta, tämän pikkuisen pöydän jälkeen.

Pöytä kaupunkikeittiössä

Vielä vaiheessa

Tuvan sisätilan remontti on viimeistelyä vaille valmis. Lieden luota puuttuu muutama lista. Ikkunoiden alalistat ovat aseteltu paikalleen, mutta niitä ei ole vielä lopullisesti kiinnitetty. Lieden huuva puuttuu, samoin liesi kaipaa viimeistelyä.

Tuvassa ei tällä hetkellä ole kattovaloa, vaan meille on tähän asti riittänyt jalkalamppu ja seinävalaisin.

Verannalta puuttuu naulakko, kuramatto, kenkähylly ja ne ulkoikkunat. Tuvan talvi-ikkunat kaipaavat kunnostamista ja uloimmat ikkunat ovat viimeistelyä vaille kunnostettu.

Tuvan eteen on kesän aikana tehty terassi, jonka kaiteet ovat vain osittain valmiit, lisäksi yksi porrasaskel puuttuu.

Tupa ilman ikkunoita, silloin joskus.

Haasteet

Haasteina tuvassa on sen pienet säilytystilat. Tuomme mukanamme aina kasan vaatteita, niitä on etenkin lapsille. Niille vain ei ole oikein paikkaa ja niitä säilytetään kasseissa. Kasseista niitä on hankala kaivaa esille ja kassit ovat yleensä aivan sekaisin.

Tuvassa oleva pöytä on ihan soma, mutta se ei palvele meitä parhaalla mahdollisella tavalla, koska sen ääressä ei voi oikein istua.

Taapero alkaa olemaan aivan liian iso matkasänkyyn ja olemme miettineet lapsille kerrossänkyä. Täyspitkälle sängylle ei ole tuvassa paikkaa, sillä siellä ei ole kahta metriä ikkunatonta seinää. Aiomme siis etsiä heille lyhyemmän kerrossängyn.

Elämä yhdessä huoneessa on välillä haastavaa, emme vielä ole oikein osanneet ottaa verantaa käyttöön. Pieni pöytä ja kovat tuolit eivät kutsu hengailemaan samalla tavalla kuin nojatuoli ja sänky.

ryppyiset lakanat petaamattomassa sängyssä

Tuvasta on aiemmin julkaistu postaus ja sen pääset lukemaan täältä (klick).
Kotilieden kunnostamisen ensimmäinen osa löytyy YouTubesta (klick).

22 thoughts on “Tuvan sisustus nyt”

 1. Kyllä ongelmiin vielä ratkaisu löytyy. Sanoisin että koti voi olla liian iso muttei liian pieni. Pienuudessa on paljon etuja 🙋‍♀️

  Muistan kun me muutettiin tähän taloon. Oli sinänsä pieni chokki molemmille kun mietittiin mihin tavarat. Itselläni kaikenmaailman kokkivärmeet, miehen soittimet ja minun käsityöt. Piti hieman tiivistää sillä nyt ei ollut enää mahdollista pitää yhtä huonetta langoille ja kankaille.

  Reply
  • Olen samaa mieltä, pienissä neliöissä on puolensa. Tosin kun niissä viettää aikaa riehakkaan taaperon kanssa, niin silloin kaipaa lisää tilaa 😀
   Pienissä neliöissä korostuu myös pohjan toimivuus ja meillä kun joka seinässä on reikä (3 ikkunaa ja ovi) niin yhtenäistä seinäpintaa on vähän turhan vähän.

   Reply
 2. Pienissä tiloissa on paljon hyviä puolia. Ensimmäisenä tulee mieleen se, että ulkona tulee oltua tosi paljon. Niin kesällä kuin talvellakin!

  Me asuttiin ensimmäiset 4,5 vuotta perheenä 44 neliössä. Meillä oli lisäksi 3 akvaariota, pari kissaa, koira, 2 marsua ja kani. Hevonen asui muualla. .. 😂

  Reply
  • Teillä on ollut niukat neliöt, etenkin kun akvaariot vievät mukavasti tilaa.
   Ulkoilusta olen huomannut samaa. Tai no, meillä nuo ukot ovat ulkoilmaihmisiä ja tuvalla he pääsevät toteuttamaan itseään paremmin kuin kaupungissa 🙂

   Reply
 3. Ihana postaus ja tunnelmalliset kuvat.
  Teillä on tilaa. Ennen teidän perhettä suuremmatkin perheet asuivat samankokoisessa tuvassa ympäri vuoden. Mekin vielä silloin, kun perheemme kolmas lapsi syntyi 🙂

  Reply
  • Olet aivan oikeassa. Aiemmin tupa oli yhden huoneen verran suurempi ja silloin tässä asui nelihenkinen perhe. Täytyy vain pyöritellä vielä sisustusta mielessä, jotta saadaan lapsille kerrossänky ja lisää tilaa vaatteille 🙂

   Reply
 4. Olipas mielenkiintoinen artikkeli. Rakastan lukea, miten mökkejä on kunnostettu ja miten niissä asutaan. Hyvin olette tuonne mahtuneet ja ihanalta näyttää 🙂

  Reply
  • Kiitos. Pihalla on ihana olla, etenkin jos säät ovat suotuisat. Tänä kesänä olemme viettäneet päivän paahteisimmat hetket hirsituvan viileydessä 🙂

   Reply
 5. Usein juttelemme kotona, että oikeasti neliöt, joissa oleskelemme, ovat vain murto-osa kodistamme. Pienessä ei jää käyttämättömiä hukkaneliöitä, mikä on ihanaa varsinkin mökillä. Turhaa työtä siivoukseen.

  Reply
  • Olen samaa mieltä, isommissa neliöissä oleskellessa osa jää vähälle käytölle. Tosin näissä pienissä neliöissä tuntuu muruset ja hiekanjyvät näkyvän nopeammin, kun niilläkin on pienempi ala mille levitä 😀

   Reply
 6. Hei. Kiva kun jaat ajatuksiasi blogissa. Katsoin Kotilieden kunnostusvideonne youtubesta ja jäin miettimään, että miten käsittelitte nuo kaikki luukut? Itselläni on samanlainen projekti menossa, ja luukut näyttävät yhtä huonokuntoisilta kuin teidän videolla. Kiitos vinkeistä!

  Reply
  • Luukut hiottiin ja maalattiin harmaalla maalilla. Eivät ne niin komeat ole kuin uutuuttaan kiiltävät, mutta rauhallisemman näköiset kuin ruostetäpläisinä. Maalin pitää kestää korkeita lämpötiloja, joten maalikaupoilla kannattaa olla tarkkana.

   Reply

Leave a Comment