Räätälin tupa

Mäntsälän Sepänmäen käsityömuseon yksi helmistä oli räätälin tupa. Tuvan alakerrassa oli kylmä kuisti, tupa leivinuuneineen ja pieni huone jonka kautta kuljettiin makuuhuoneeseen. Kuistilta oli jyrkät portaat ylös, mutta sinne ei vierailijoilla ole pääsyä.

Mikäli ymmärsimme oppaan puheista oikein, on tämä tupa ollut näistä rakennuksista viimeisenä asuttu.

Makuuhuoneen kirjoitusöytä

Aloitetaan alusta. Olemme jo aiemmin kertoneet blogissa vierailuistamme Sepänmäellä ja esitelleet silloin Sepän tuvan. Vierailuja tähän pieneen museoon oli kaksi lyhyellä aikavälillä. Ensin teimme sinne perheretken ja ihastuimme paikkaan. Seuraavaksi menimme sinne siellä olevien markkinoiden takia.

Vierailuiden jälkeen olemme ylistäneet paikkaa kaikille. Aiomme ehdottomasti käydä siellä uudelleen retkellä.

Makuuhuone

Kuvista voit nähdä sen, mihin ihastuimme; kauniit sisustukset ja todella paljon mielenkiintoisia tavaroita. Se mitä et näe kuvissa on kahvilan herkulliset leivonnaiset, jotka upposivat parempiin suihin ennen kuin kerkesin ikuistamaan ne.

“välihuone”

Sepänmäen talot ovat paljon vaatimattomamman kokoisia, kuin Seurasaaren talot. Se selittää osaltaan sitä, miksi pikkuruisen tuvan omistajina koimme tämän paikan enemmän omaksemme.

Museo on auki kesäkuusta elokuuhun, keskiviikosta sunnuntaihin.

Sepänmäen käsityömuseo
Sepänmäki 10
04680 Hirvihaara

(gps: Hirvihaarantie 397)

10 thoughts on “Räätälin tupa”

 1. Ihanaa kun muistutit minua tästä Sepänmäen käsityömuseosta. Ollut omalla “must to go” -listalla jo mutta aina unohdan paikan. Ensi kesänä kyllä teen retken tänne. Kiitos!

  Reply
  • Paikka on ihana, samoin oli syksyn markkinat, joista löysimme mm. ihanan leikkuulaudan tupaan. Toivottavasti vierailusi on yhtä onnistunut, kuin meidän 🙂

   Reply
  • Tuolla on upea tunnelma ja museo ei ole niin ruuhkainen kuin moni vastaava, joten siellä saa kunnolla uppouduttua entisajan tunnelmaan 🙂

   Reply

Leave a Comment