Meillä huussin rakentaminen otti pienen askeleen eteenpäin. Sen kunniaksi julkaisen aiheesta videon ja kerron mitä kirjahyllymme vanhat kirjat kertovat huussista.
Meillehän on pitänyt valmistua uusi huussi vuodesta 2015, homma vain on jäänyt aina muiden askareiden jalkoihin. Viime keväänä emme joutuneet ostamaan vessapaperia, sillä kotivaran vuoksi sitä oli tarpeeksi. Vessapaperin sijaan hamstrasimme huussinrakennustarpeet vakaana aikeenamme nikkaroida viimein uusi hyyskä.
Huussin rakentaminen alkoi reippaasti, sitten hoksasimme että kotoilu-kesä antaisi meille mainion tilaisuuden hankkia kesäkanoja ja -ankkoja. Siirryimme siis nikkaroimaan siivekkäille tiloja ja vessahomma jäi vaiheeseen. Nyt ryhdyimme uudella innolla toimeen.
Mikäli ylläolevan videon maisemat näyttävät todella tutuilta, niin tämä pohjoismetsä on kaivopihan vieressä ja siitähän on juuri ollut postaus ja video.
Huussit kirjoissa
Saimme vanhat kirjat Kaunis kesäkotimme, Ulla & Jorma Mäenpää, Otava1959, sekä Jokamies rakentajana, huvila- ja omakotirakentajan opas, Eskola, Leiponen, Leka, Mandelin, WSOY 1957 ja ajattelin jakaa niistä muutamia maistiaisia.
Erehdymme, jos kuvittelemme, että kesäkodin rakennustyöt päättyisivät, kun mökki on maalattu ja saunasta on saatu ensimmäiset löylyt. Pienenkin kesäasunnon piiristä löytyy rakennuspuuhia melkein rajattomiin – ja kun viimein arvelemme, että olemme päässeet työssämme päätökseen, saammekin ehkä jo käydä käsiksi ensimmäisiin korjauksiin.
Kaunis kesäkotimme, Ulla & Jorma Mäenpää
Huomattava osa tästä puuhailusta ei ole sinänsä välttämätöntä: onpahan vain tarpeen perheemme erilaisten alati muuttuvien harrastusten takia tai kuuluu muuten kesäisen elämämme piiriin.
Huussi
Pikkukamari, on kirjojen käyttämä nimitys ulkohuoneesta eli vessasta. Kirjan mukaan muutaman viikon kesäloma syrjäisellä seudulla hoituu kenttäkäymälällä jolla tarkoitetaan ilmeisesti riukua.
Useimmissa tapauksissa pikkukamarin eli huussin rakentaminen on kuitenkin paikallaan mahdollisimman pian. Meillä ei selkeästikään ollut tuollainen mahdollisimman pian tapaus, sillä huussin rakentaminen jäi esimerkiksi kanatraktorin jalkoihin. Täytyy kyllä tunnustaa, ettei meillä ihan riu’ulla menty.
Ensin on päätettävä huussin paikka. Paikan tulee olla lähellä mökkiä, mutta ei liian lähellä. Parikymmentä metriä suojaisassa pohjoisen tai idänpuoleisessa varjoisassa rinteessä. Paikkaa valitessa on huomioitava tuulen suunta, ei ole hyvä jos mökille tuulee usein huussin suunnalta. Huussin voi tarvittaessa naamioida istutuksin, ellei sen luona valmiiksi ole kasvillisuutta.
Huussin rakennusohje
- Rakennetaan nurkkakivien päälle
- Lattia 1 x 1,2 metriä
- Korkeus etuseinän puolelta pari metriä
- Runkopuut 2 – 3 tuuman vahvuinen pienpuu tai 2 x 4 puolipuhdas soiro.
- Seiniin höyläämätön lauta ja saumoihin rimat.
- Katto kovalevystä tai kattohuovasta.
- Ovi samasta laudasta kuin itse rakennuskin.
Ohje: Kaunis kesäkotimme -kirja
Käymälästä on tehtävä todellinen siisti “pikkukamari”. Sopiva pohjamitta on 1,2 x 1,5 m. Ilmavuuden ja puhdistuksen vuoksi on käytännöllistä nostaa lattaitasoa 3-4 porrasaskelmaa maanpinnan yläpuolelle, vaikka nousu jonkin verran lisääkin jalkavaivoja. (Tämä ohje on 2 reikäiselle huussille).
Jokamies rakentajana, Mandelin, Eskola, Leiponen, Leka 1957
Muista ottaa Instagramimme ja YouTubemme seurantaan, niin pysyt selvillä siitä, miten homma jatkuu.
Hauskaa että wc-paperit oli valmiiksi hankittu vaikkei huussia vielä ollut ☺️
Tai siis uutta. Muutoin olisi ollut aikamoisia pidättely maratoneja.
Päivitä projektin etenemisestä ja ratkaisuista miksi ja miten päädyitte johonkin syntyneeseen ratkaisuun.
Meilläkin sama projekti pian edessä ja varsinkin kompostoivat ratkaisut kiinnostavat, jos saisi fiksuilta jotain hyviä ideoita.
Meille tulee Kekkilän kompostoiva, oli edullisempi kuin Biolanin. Suvun mökillä on Biolan ja siitä olemme oppineet, ettei yksi pönttö piisaa (kesällä) isommalle porukalle, vaan alkaa haisemaan vaikka olisi miten tuuletusta. Laitan tästä juttua, jahka se joskus tulee valmiiksi asti 😀