Vanhojen suosikkiohjeiden uudelleen julkaisu jatkuu yleisön painostuksesta 🙂
Bloggerissa olleessa Tsajut-ruokablogissa oli joukko ohjeita, joita ihmiset ovat kaivanneet. Tällä kertaa kyseltiin tämän sitruunaisen herkun perään.
Totuuden nimissä kerrottakoon, etten ole itse ikinä tehnyt tätä torttua vaan nimensä mukaisesti sukumme matriarkka valmistaa tämän ja me muut nautimme.
Sitruunatorttu – Torta della Nonna
Pohja
300 g (n. 4,5 dl) vehnäjauhoja
120 g (n. 1,5 dl) sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
150 g voita
2 keltuaista
1 sitruunan raastettu kuori (luomu)
3 rkl kylmää vettä
Kiisseli
3,5 dl täysmaitoa
3 keltuaista
2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
½ luomusitruunaa
(1-2 rkl limonselloa)
Pinnalle
0,5-1 dl pinjansiemeniä
Yhdistä kuivat aineet ja nypi joukkoon kylmä voi.
Lisää sitruunankuoriraaste, keltuaiset ja vesi.
Työstä taikina tasaiseksi käsin.
Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Kuumenna maito kiehumispisteeseen, älä keitä.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi ja lisää sitten jauhot.
Kaada hieman kuumaa maitoa muna-sokeri-jauhoseokseen ja vatkaa hetki, että sokeri liukenee.
Kaada seos maidon joukkoon ja kuumenna vähitellen.
Tökkää haarukka puolikkaaseen sitruunaan ja sekoita sillä täytekiisseliä koko ajan pohjaa myöten, kunnes seos paksunee kiisselimäiseksi.
Puristele sitruunasta loput mehut joukkoon ja lisää Limoncello, jos haluat voimakkaamman sitruunan maun.
Jäähdytä kylmässä vesihauteessa.
Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahtia siten, että toinen puoli on vähän isompi.
Kauli kumpikin omalla leivinpaperillaan noin ½ cm paksuiseksi levyksi.
Kumoa leivinpaperin avulla isompi taikinalevy vuokaan niin, että reunat jäävät laitojen ulkopuolelle.
Kaada haalea täyte vuokaan ja peitä pienemmällä taikinalevyllä.
Jos taikinaa jää yli, kauli se ja leikkaa kuvioiksi piirakan pinnalle.
Ripottele pinjansiemenet pinnalle.
Paista 180C uunissa noin 1 tunti.
Tarjoa haaleana tai täysin jäähtyneenä.
Käytä joko korkeareunaista 20 cm:n tai matalareunaista 28 cm:n
(irtopohja) vuokaa.
Muita toiveuusintoja ovat olleet mm. Laku-mustikkakakku ja luumu-portviinikastike.