Pihakierros ankkojen tapaan

Koronakeväänä uskoimme kesän menevän tiukkaakin tiukemmin tuvalla. Totesimme tilanteen olevan omiaan haaveiden toteuttamiseen. Olen haaveillut kanoista pitkään ja ankoista vähän aikaa. Nyt sain ne molemmat kesäksi.

Kajlla on kanoista ja ankoista aiempaa kokemusta, minulle elämä siivekkäiden kanssa oli täysin vierasta. Onneksi sekä kanojen, että ankkojen omistajat ovat olleet avuliaita ja vastanneet kaikkiin kysymyksiimme.

Monet pitävät siivekkäitä vapaana pihalla, silloin kuin niitä saa luvallisesti pitää. Siipikarjan ulkonapitokielto on 1.3.-31.5. Meillä vapaana pitäminen on hankalaa, koko pihaa ei ole aidattu ja pedot (ilvekset, supikoirat, kotkat, koirat ja kissat) ovat todellinen uhka. Tämän lisäksi kanat ja ankat saattavat aiheuttaa turhan massiivista tuhoa kasvimaalle ja kukkapenkeille.

Tällä kertaa kuitenkin isot ankat eli 3 penkingin ankkaa, pääsivät valvotusti kiertämään pihaa. Videosta näkee selvästi miten ukko valvoo silmä tarkkana akkojen hyvinvointia.

Pihamme puut on listattu Puut -sivulle. Videossa nostin lisäksi esille Invicta-karviaisen, joka on tutustumisen arvoinen. Lisäksi Titania mustaherukka miellyttää meitä maullaan ja pystykasvuisuudellaan.

Kanatraktori on esitelty blogissa jo aiemmin. Porukka väheni ja viihtyvyys parani. Kesäkanamme paljastuivat mitä suurimmassa määrin kukoiksi ja se kiristi porukan tunnelmaa. Nyt kun kaksi kukkopoikaa ovat porukasta poissa, on tunnelma rauhallisempi.

Koronakesä ja tuvalla pysyminen ovat olleet omalla tavallaan mahtavia asioita. Nyt meillä on kesäankat ja -kanat sekä aikaa oleilla kesäparatiisissamme. Toisaalta nämä siivekkäät ovat yllättävän sitovia. Ainoa pidempi reissu suvun mökille aiheutti suurta huolta. Vaikka kanoille (ankkoja ei vielä silloin ollut) oli hyvä hoitaja olivat ne silti vahvasti loman ajan ajatuksissa.

Olemme jo puhuneet, että tätä kesäsiivekkäiden pitoa olisi mahtava jatkaa. Ovat nämä sen verran vallattomia tapauksia. Ja mitä enemmän meille kertyy kokemusta, sen paremmat tilat saamme näille kavereille annettua. Pitää vain selvittää saisimmeko tulevien kesien saaristolomien ajaksi tänne tuvalle jonkun tutun ankkapaimeneksi.

Leppäkerttukeinu 2019

Leave a Comment