#Suuntanaomavaraisuus 2022, osa 5

Omavaraisuus blogeissa kerrotaan tässä kuussa miten muut ovat suhtautuneet bloggaajien omavaraisteluun. Lisäksi kerrotaan itseä puutarhamielessä inspiroineesta henkilöstä tai paikasta. Ja tietenkin tuttuun tapaan kerrotaan miten homma on edennyt ja mitä on tässä kuussa työlistalla.

Tuo ihan ensimmäinen kuva ei ole tältä vuodelta, meillä ei vielä ole noin kevät.

Talventähti nousee routaisesta maasta

Miten meihin on suhtauduttu?

Hankimme tuvan 2015, kummallakaan ei ollut seudulla entuudestaan tuttuja. Vuosien saatossa lähimmät naapurimme ovat vaihtuneet muutamaan otteeseen. Olemme siis useamman kerran tutustuneet uusiin ihmisiin ja he ovat päässeet seuraamaan vierestä “yletöntä touhuamistamme”.

Eräs entinen naapurimme oli kertonut paikkamme entiselle omistajalle meidän puuhastelevan ihan kokoajan. Ja niinhän me teemme. Touhotamme pitkin pihaa ja nautimme sydämemme kyllyydestä omasta puuhamaastamme.

Läheisemme ovat tottuneet oikkuihimme jo aiemmin. Alkuun kuulimme yhdeltä surullisia huokauksia siitä “millaisen työmaan olette ottaneet taakaksenne” nyt nekin huokaukset ovat vaienneet. Läheisemme ovat varmasti havainneet, että upottaessamme kaiken ylimääräisen aikamme, energiamme ja rahamme tähän harrastukseen olemme onnellisia.

Ihmisten suhtautuminen mökkielämäämme ja hyötytarhan hoitoon muuttui pari vuotta sitten. Meidän elämämme ei muuttunut tuolloin erityisen paljon. Sitä oikeastaan nolostelee miten koko maailman sulkeutuminen ja kaikki se muu tuntui vain sujahtavan pienen tupamme yli. Toki olimme huolissamme ja tietenkin asiat vaikuttivat meihin, mikään elämässämme ei muuttunut niin paljon kuin mitä se tuntui lopulle maailmalle muuttuneen.

Nyt meiltä saatetaan kysyä valmistaudummeko erilaisiin pelottaviin tulevaisuuden vaihtoehtoihin, vastaamme tylsästi varautuvamme tulevien teinien ruoka- ja herkutteluhaluun sekä varautuvan inflaatioon kasvattamalla jatkossa mahdollisimman paljon mansikoita, pensasmustikoita ja muita vastaavia herkkuja.

Hörtsänä

Meitä inspiroineet paikat

Vuosia sitten teimme syysretken Orivedellä sijaitsevaan Hörtsänän arboretumiin. Käynti teki meihin suuren vaikutuksen. Hörtsänän kiveykset, lajien monipuolisuus ja rehevyys. Tuon käynnin jälkeen omaan pihapiiriimme alkoi ilmaantua kivirappusia, kivipengerryksiä niiden kiviaitojen lisäksi.

Inspiraatio, puuvaja, Pukkisaari Helsinki, kiviportaat Hörtsänä, Orivesi

Kasvit, jotka muuttivat maailmaa näyttely University of Oxford Botanic Garden:issa ihastutti meitä monella tavalla.

2019 kävelin Kumpulan ja Vallilan siirtolapuutarhoissa ja vaikutuin. Tänä keväänä tai oikeamminkin kevättalvella kävin Herttoniemen siirtolapuutarhassa. Joka kerta ihailen niitä täydellisen näköisiä mökkeröitä hurmaavine pihoineen. Niissä tuntuu olevan kaikki kuin unelmista.

Koetan kävellä silmät auki kylissä ja kaupungeissa, arvioida puistoistutuksia sekä kadunvierten istutuksia.

Kaikista parhaat vaikutteet olen kuitenkin saanut kanssaihmisten pihoista ja puutarhoista, niissä parasta on se, että voi kysellä lisää ja selvittää miksi, miten, milloin ja mitä sekä kaikki muut kysymykset joita mieleen nousee.

koristeomenapuu kirjailija kukkii punaisin kukin

Huhtikuu

Ne oikeat työt ovat vieneet keväästämme oman osansa. Erilaiset työjärjestelyt, kiire ja noussut polttoaineenhinta saivat aikaan sen, että Kaj vietti aiottua enemmän aikaa tuvalla. Muun elämän kiire mahdollisti vain pientä nikkarointia, se kuitenkin oli aina eteenpäin.

Kotona ämpäriperunat päätyivät multiin ja taimet pysyivät elossa. Taimistojen lähetyksiä saapui ja osa niistä siirrettiin suurempiin ruukkuihin odottamaan lopulliseen paikkaan istuttamista. Meillähän lumet sulivat vasta huhtikuussa, silloin oli vielä hyviä pulkkailukelejä.

Terveyttä sienistä -kirja

Toukokuu

Kuukausi päräytettiin käyntiin moottisahan ärjynnällä, yksi puu oli pakko kaataa ja se laitettiin samantein klapeiksi asti odottamaan seuraavaa talvea.

Toukokuussa alkaa hillitön pihan muokkaus, alapiha eli kaivopiha saa uuden muotonsa. Meillähän sekä kaivopiha että sen vieressä oleva pohjoismetsä olivat aika villissä kunnossa ja olemme niitä pikku hiljaa siistineet.

Toukokuu on ilmojenkin puolesta kevätkuukausi joten kotona jatkuu esikasvatukset, multiin päätyy erilaisten kurpitsoiden siemeniä sekä joitakin lehtikaaleja.

Aiomme jälleen tänä vuonna tehdä osterivinokkaille sienipedin ja sienet aiomme mm. nauttia grillattuna.

Olen viime aikoina ollut huolissanikirjanpainajasta, siitä pikkuisesta ötökästä joka tuhoaa kuusikoita. Silmiini on tänä vuonna osunut liian monta artikkelia niiden tuhoista. Olemme myös vuosia vitsailleet arboretumin eli puulajipuiston perustamisesta.

Emme me ole aikeissa oikeaa arboretumia perustaa, sen sijaan tilasimme tänä keväänä muutamia erilaisia lehtipuita Savonlinnan taimistolta monipuolistamaan pihaamme. Tilauksesta löytyi niin tervaleppää kuin punapyökkiä ja muutamaa muuta. AJatuksissa olisi hankkia vielä joitain taimia lisää, ennen kuin hinnat nousevat.

Ymmärrämme että tilaamiemme jalavien istuttamisesta voi olla montaa mieltä, jalavia kun tappaa hollanninjalavatauti, päätimme kuitenkin elää vaarallisesti ja ottaa riskin.

Kaivopiha 2020

Linkit

Kurkkaa mitä muut omavaraistelijat ovat kirjoittaneet.

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kalmilainenpuutarha/

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/05/toukokuun-ensimmainen-maanantai.html

Oma tontti, tupa ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/05/kaupunkipuutarha.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/05/omavaraisuushaaste-osa-5-esikuvani.html ja https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/05/suuntana-omavaraisuus-osa-5b.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/05/kasvimaan-kylvojen-suunnittelua.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-5/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/05/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-5.html

Caramellia https://caramellia.fi/toukokuu2022/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/ajatuksia-omavaraisuudesta

Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/kuinka-eritavalla-eri-ihmiset-suhtautuvat-omavaraisuuteen-ja-omavaraisuutta-harjoittavaan-perheeseen/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 5

Korpikuusentila https://korpikuusentila.blogspot.com/2022/05/yhteiskunnasta-vieraantuneet.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/05/02/toukokuu-22-muiden-suhtautuminen-omavaraisteluuni

10 thoughts on “#Suuntanaomavaraisuus 2022, osa 5”

 1. Siirtolapuutarhat ovatkin ihastuttavia paikkoja! Mittakaava on niin suloisen pieni, ja niin pienissä puutarhoissa on mahdollista hoitaa kaikki niin tiptop. Ihmisillä on myös valtavan kekseliäitä ideoita tilankäyttöön. Ystävättärelläni on siirtolapuutarhamökki Vantaalla, ja puutarhassa on vaikka mitä! On metsä, perunapelto, kukkamaa, kasvimaa, kasvihuone, maakellari, terassi, veranta, hedelmä- ja marjatarha… Sisällä sama juttu, pariinkymmeneen neliöön saa mahtumaan kaikkea kunhan ideoita ja asennetta riittää.

  Reply
  • Samaa olen ihaillut monissa siirtolapuutarhoissa. Pienempi mittakaava on joskus mahdollisuus 🙂

   Reply
 2. Äitini tädillä oli siirtolapuutarha mökki Tampereella. Muistan, kun lapsena se tuntui ihan leikkimökiltä, kun oli niin pieni.

  Reply
  • Omat muistoni siirtolapuutarhamökiltä ovat varhaislapsuudesta jolloin mökkeröt vaikuttivat suurilta. Nyt kun käy. katsomassa samaa aluetta niin eivät ne enää ole sellaisia huviloita kuin silloin tuntui 😀

   Reply
 3. Oli kiinnostavaa lukea tuosta muiden suhtautumisesta ja tunnistan hyvin paljon samaa omalla kohdalla. Kova tekeminen on tuonut paljon hyvinvointia ja onnea omaan arkeen. Eikä pandemian laineet osuneet meihinkään yhtä kovin kuin moniin muihin tuntui osuneen. Saa olla kyllä onnellinen, että on tällainen oma kupla olemassa. Iloista ja puuhakasta kevään tunnun odottelua sinne!

  Reply
  • Oma piha on ollut ehdottomasti suuri voimavara, niin pandemian aikaan kuin muissakin elämän tyrskyissä. Puutarhanhoidolla on mieltä ravitseva vaikutus <3

   Reply
 4. Voi! Tuttuja huokauksia. Taakka, työmaa, mitä näitä nyt on. Itelle kuitenkin se juttu vaikka joskus väsyttääkin kun ei joka paikkaan repeä 🙂

  Reply

Leave a Comment