#Suuntanaomavaraisuus2021, osa 10

Syksy on täällä ja mikä onkaan parempi tapa aloittaa kuukausi, kuin #suuntanaomavaraisuus-bloggaajien yhteiskirjoitus. Tällä kertaa puhumme rakennusjuttuja sekä kerromme miten omavaraistelu etenee.

taapero sahaa
Puuvaja ihan alkuvaiheessa

Lähdetäänpä ihan alusta, ensimmäinen uusi rakennelma joka pihalle syntyi oli pieni puuvaja. Oikeasti olimme tekemässä risusavottaa ja raahaamassa suurimpia rankoja polttopuupaikalle. Jotenkin siinä sitten kävi niin, että risusavotta muuttui nikkaroinniksi.

Silloin ammoin meillä jäi puuvajan katto vaiheeseen. Mietimme siihen eksoottista ja söpöä ratkaisua. Nyt katto on kuitenkin viimeistelty ja siitä tuli ihan tavallinen.

Seuraavaa alusta asti itse tehtyä rakennusta odoteltiinkin tovi. Kevät 2020 osoitti, että haaveet voivat toteutua eli meillä olisi mahdollisuus ja halu viettää todella tiiviisti aikaa tuvalla. Saisimme siis ne kesäkanat, joista joskus olimme kaihoisasti puhuneet. Kesäkanoja varten piti tehdä niillä siirrettävä kanatraktori.

Kanatraktori vm -20

Kanatraktori on ollut yksi tavoistamme hoitaa nurmikkoa. Kanat ovat ruopsutelleet ja lannoittaneet sitä ja se näyttää jo paljon paremmalta, kuin muutama vuosi sitten.

Uusi kesäkanala tuli ajankohtaiseksi heti seuraavana vuonna. Naapurilta saadut fiinit laudat muuttuivat söpöksi kanalaksi. Kanalaa modattiin kesän aikana. Kanat tykkäsivät munia kanalassa olleeseen kissan kantokoppaan. Toinen ovi oli auki ja aukko oli verkotettu. Kulku kanatarhaan oli toisen munintakopin kautta.

Kanalan jälkeen ryhdyimme hommaamaan huussia, sitä joka on ollut ajatuksissa vuosia ja joko oli tarvikkeina pihalla vuoden päivät. Homma on edelleen vaiheessa.

Näiden kokonaan uusien rakennelmien lisäksi tällä tontilla on kunnostettu vanhoja rakennuksia. Tupaa olemme kunnostaneet paljon. Hirsiseinät olivat ennen sinisiksi maalatut, sisäkatossa erilaiset laudat kuin nykyään ja onpa niitä ikkunoitakin kunnosteltu jo jonkinmoinen määrä.

Uudet lattialaudat ja lapsen taideteos

Suurin urakka oli kuitenkin kesällä 2019 tapahtunut yhden rakennuksen, savusaunan, purkaminen ja uudelleen kasaaminen. Rakennus on pystyssä, mutta ei vielä valmis.

Savusauna

Syksyllä 2019 väsyimme peseytymisen hankaluuteen. Veljeni bongasi ilmoituksen saunasta ja me hankimme sen. Kärrysaunamme on valtavan kokoinen, siinä on tilava löylyhuone, jossa peseydytään, sekä suuri pukuhuone jossa mahtuu nukkumaan. Pukuhuone toimii myös Legoluolana, paikkana jossa rakennellaan pikkulegoja.

Kärrysaunan kunnostus on vasta alkutekijöissään. Kiuas on vaihdettu ja pieniä fiksauksia on tehty, niitä on kuitenkin tarpeen tehdä lisää.

suuri peräkärrysauna
Kärrysauna

Näiden hankkeiden lisäksi meillä on suunnitelmissa rakentaa toinen huussi, saimme kompostoivan pöntön kierrätettynä ja sekalaista lautatavaraa löytyy jonkin verran.

Leikkimökki lapsille, saunatuvan (jossa ei siis enää ole saunaa) kunnostus tai uusinta sekä yhden nukkuma-aitan tekeminen ja jonkinlainen viherhuone väikkyvät mielessä. Ja tietenkin meillä on vanhan navetan kunnostaminen aloittamista vaille valmis, vai miten se sanotaan.

Rakennusten kunnostaminen ja raha, kurkkaa tämä kirjoitus:
https://tsajut.fi/varaston-kunnostus-raha/

Kasa ikkunoita kaipaa kunnostusta samoin liuta huonekaluja. Sitten on vielä suunnitelmia ja kunnostuskohteita suvun mökillä. Aina joskus haaveilen kauniista puutarhapenkistä, riippumatosta tai vastaavasta pihalle, totuus on kuitenkin että sellaisessa fiilistelylle on nykysuunnitelmilla olemattomasti aikaa. Vanhojen talojen ostaminen kannattaa, sen jälkeen ei tarvitse ihmetellä mihin aikansa ja rahansa laittaisi.

Kajn päällystämä nojatuoli

Meillä on siis pitänyt tuvalla kiirettä. Tämän lisäksi olemme auttaneet parhaamme mukaan sukumme mökin remonteissa sekä syksyllä 2020 remontoimme kaksi asuntoa.

Rehellisesti sanottuna tämä on älytöntä. Meillä ei ole mitenkään erityisen kevyt arki, päinvastoin. Meillä on liuta muitakin puuhia. Jostain syystä kuitenkin tuttavapiirissämme on edelleen ihmisiä, jotka ajattelevat että meidän on jotenkin helpompi käydä tapaamassa heitä tai että meillä aikataulut antavat helpommin periksi. Olen alkanut pitää asennetta loukkaavana. Meiltä on ihan yhtä pitkä matka kylästelemään kuin kylästelypaikasta meille.

Jostain syystä omavaraisuusbloggaajissa tuntuu olevan aika monta kaltaistamme tapausta ja heidän kanssaan olemmekin kyläilleet puolin ja toisin, asia joka on ollut todella voimauttavaa.

Omavaraisuus syyskuussa

Olemme kerenneet muutamaan kertaan pikkuisen sienestämään ja käyneet retkeilemässä suolla, josta mukaan tarttui karpaloita. Viimeiset alkukesän hankinnoista on istutettu ja taimiston syysalesta hankitut taimet ja esikoisen lahjaksi antamat sipulikukat on jemmattu maahan.

Perunoita ja daalioita on nostettu kellariin ja paikkoja siistitty talvea varten. Liki kaikki hedelmäpuut on suojattu.

Yhdessä omenapuussamme on vielä kypsymättömiä omenoita. Parhaassa satoiässä olevat omenamme ovat alkukauden omenoita, onneksi kuitenkin Eero (puutahaneuvonantajamme) on huolehtinut siitä että omenoita ja päärynöitä löytyy aina syötäväksi.

Omavaraisuus lokakuussa

Tämä kuukausi tulee olemaan aikaa jolloin me aikuiset vietämme aikaa tuvalla yhdessä ja erikseen ilman lapsia. Edistämme kesken olevia projekteja, yövymme ja valmistaudumme talvea varten.

Lapset ovat esittäneet toiveensa siitä, että retkeilisimme luonnossa enemmän, muuallakin kuin omassa metsässä. Mikäli kelit sallivat niin näiltä retkiltä olisi tarkoitus palata kotiin koreissa herkkuja.

Seuraathan meitä Instagramissa
Omavaraistelu https://www.instagram.com/tsajut/
Kaupunkielämä https://www.instagram.com/misahila/

Linkit

Käy kurkkaamassa millaisia rakennusjuttuja muiden blogeista löytyy.

Vyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-10-helkan-herkkukoju/

Kakskulma https://kakskulma.com/tee-itse-sadevesiketjut/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/lokakuu2021/

Vyöhyke 2

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/10/grillikatoksen-vuoro.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-10/

Caramellia https://caramellia.fi/lokakuu2021/

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/10/rakennukset-ja-projektihaaveet.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/10/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-10.html

Evil dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=15883

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/10/unelmana-omavaraisempi-elama-puutarhan.html

Vyöhyke 5

Korkeala https://www.korkeala.fi/viimeisin-rakennus-projekti/

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/10/04/lokakuu-21-kesan-rakennus-projektit/

18 thoughts on “#Suuntanaomavaraisuus2021, osa 10”

 1. Tuo kanatraktori on kyllä huippuhieno! Jokin vastaava pitäisi saada tännekin, meillä oleva siirrettävä häkki kun ei ole lintuinfluenssaturvallinen. Mutta joo, “Vanhojen talojen ostaminen kannattaa, sen jälkeen ei tarvitse ihmetellä mihin aikansa ja rahansa laittaisi.” Näinhän se menee! Ja kun mitään korjausta aloittaa, niin siitähän sitten tuleekin melkoinen härdelli. Mutta tekemisen puutetta ei tosiaan ole 🙂

  Reply
  • Saisiko sen teidän häkin verkotettua uudelleen? Säästyisi rakentamisen vaiva. Itse miettisin nykytiedolla kattoa koko alalle, nämä paahteiset kesät ja näitä edeltäneet sateiset kesät miltein vaatisivat sen.

   Reply
 2. Teidän lapset saavat oikeita elämän eväitä mökillänne ja muutenkin! Ihana taideteos vasta maalatulla lattialla! Me ollaan säästetty omien lapsien seinämaalauksia remonteissa. Nykyisin myös jokainen piirrelty kirja on aarre.

  Reply
  • Toivomme heidän pitävän tämän kaltaisesta elämästä isompanakin sekä oppivan perusjuttuja, ainakin sen verran ettei kuka vain ovelta ovelle kauppaava remppaaja heitä helposti höpläyttäisi.

   Itse pesin hienon kirkuvan pinkin seinämaalauksen pois, se ilmestyi uuden kodin seinään pari viikkoa muutosta ja kuten arvata saattaa niin sille kaikista näkyvimmälle paikalle. Harjoitan kai taidevandalismia 😉

   Reply
 3. Te olette saaneet paljon aikaan.
  Itse katselin mökkini pihaa ja vannoin taas kerran, että ensi kesänä keskityn siihen ja metsään. Sipulikukatkin tilasin vasta eilen.

  Reply
  • Hyvä päätös, asia kerrallaan niin valmista syntyy nopeammin kuin tällä tavalla paiaksta toiseen kaahottamalla.

   Reply
 4. Teillä on monta projektia menossa ja monta valmiina.
  Kanatraktori on hieno keksintö ja sopisi myös ehkä lihakanien kasvattajille.
  Meillä olisi pihalla paikkoja, joissa voisi fiilistellä, mutta tuntuu kuin vieläkään ei malttaisi. Uusikin talo ikääntyy, eikä senkään kanssa tarvitse miettiä, mihin ja miten aikansa ja rahansa käyttää.

  Reply
  • Kanatraktori sopii hyvin kaneillekin, lisäisin siihen vielä varmuuden vuoksi verkkoa pohjalle, kanit ovat paljon kanoja näppärämpiä karkaamaan.

   olet ihan oikeassa tuosta uudesta talosta, nekin ikääntyvät. Pitäisi löytää aikaa ylläpitää taloa ja tehdä se säännöllisesti, niin kamalaa hoitovelkaa ei kertyisi.

   Reply
 5. Vanhojen rakennusten mahtavuutta, rakennuksen voi purkaa, siirtää, laittaa osina säilöön tai kasata uudelleen heti, miten kukin parhaaksi katsoo. Vaan otapas uusi rakennus ja kokeile samaa, eipä onnistu ;D Hurraa vanhat rakennukset, välillä työläät, mutta kestävät ja ihanat!

  Reply
  • Meillä on yksi mysteerirakennus (kukaan ei tiedä mikä se on ollut, edellinen omistaja sai sen purettuna) tuolla nipussa katoksen alla. Emme sitä aio koota vaan niitä hirsiä käytetään ja on käytetty näiden muiden paikkailuun. Vanhat talot ovat ihan mahtavia, en lakkaa ihastelemasta niiden nerokkuutta.

   Reply
 6. Olette kyllä ihan superihmisiä, kun pienten lasten kanssa saatte noin paljon aikaiseksi!

  Allekirjoitan täysin tuon, että tuttavat aina sanovat, että tulkaa nyt poikkeamaan. Itse eivät kyllä vaivaudu meillä käymään. Ei vaikka kutsuisi! Minullakin on yksi ystävä, joka on käynyt meillä näiden 21 vuoden aikana alle 10 kertaa.

  Reply
  • Ah niin tuttua. Toki on meillä sitten niitäkin ihmisiä joita olemme aikojen saatossa nähneet enemmän meidän nurkissamme, onneksi sijaitsemme monen tuttavan matkan varrella ja he ovat oppineet poikkeamaan reissuillaan <3

   Reply

Leave a Comment