Tällä kertaa #suuntanaomavaraisuus -kirjoituksissa pohditaan, mitä on opittu tänä vuonna sekä jaetaan DIY-vinkkejä.
Kuukauden ensimmäinen maanantai starttaa tuttuun tapaan blogaten ja kuukauden teemojen lisäksi käsitellään ajankohtaisia asioita omissa projekteissa.

DIY -vinkki
DIY -vinkkini on suureellinen, nimittäin äitienpäivälahjaksi saamani kanatraktori. Osa kanatarktorin osista löytyi omista nurkista, osan saimme Kajn tutun entisestä kanalasta ja osa on kaupasta noudettu ihan tätä tarkoitusta varten.
Kanatraktorin pyörät olivat alunperin toisessa tukkikärryssämme, joka sekin on mainio DIY-vinkki, mikäli joutuu siirtelemään tukkeja pihamaalla.
Nuo kaksi ylimmäistä ovat Kajn tekemiä ja helpottavat elämää. Se mitä olemme saaneet muilta lahjaksi on ollut apu kiviaitojen tekoon. Oma työpanos on lahja, jota arvostetaan.
Mikäli tontti on yhtä kivinen kuin meillä, on keksittävä minne ylimääräiset kivet laittaa. Meillä ratkaisu oli kiviaidat. Kiviaidat on melko simppeli rakentaa kun maa ei roudi. Meillä aidat ovat n. polven korkuisia ja melko leveitä, tästä videosta näet miten teemme kiviaidat.

Mitä opimme 2020?
Tänä vuonna olemme viettäneet tuvalla aikaa paljon enemmän kuin koskaan aiemmin. Tämä on aikaansaanut sen, että olemme saaneet muovattua paikkaa enemmän itsellemme sopivaksi ja päässeet kokeilemaan miten ratkaisumme toimivat.
Panostuksemma lasten erilaisiin leikkipaikkoihin osoittautui oikeaksi, kun leikkipaikkoja on vähän joka nurkalla saavat lapset mieleistään ajankulua aikuisten toimittaessa erilaisia askareita.
Niistä askareista puheenollen, opimme taas kantapän kautta saman, kuin edellisinäkin vuosina; hommien ja projektien hamstraaminen ei kannata. Pahalta näyttää, että taas ensi vuonna toteamme, ettemme taaskaan osanneet ottaa opiksemme.
Olen miettinyt miten paljon tietyistä toimistamme lepää Kajn osaamisen varassa. Tähän asiaan on saatava muutos ja sen vuoksi olemme päättäneet panostaa enemmän minun, Miinan ja pienten lasten opettamiseen. Ei ole mitään syytä, miksi osaamisen tulisi jakautua näin suppeasti.
Ruoantuotanto
Laajensimme osaamistamme ruoantuotannosta kesäsiivekkäiden avulla. Meillä kanat ja ankat munivat ja osa siivekkäistä päätyi itse laittaen lihoiksi.
Vahvuutemme tuntuu edelleen olevan monivuotiset kasvit joten olemme panostaneet niiden hoitoon ja lisäämiseen.
Kokeilimme osterivinokkaiden kasvattamista ja ymppäsimme pölkkyihin siitakesientä. Osterivinokkaita saimme mukavan määrän, siitakkeiden kohdalla joudumme odottamaan ensi vuoteen satoa.

Mitä teimme lokakuussa?
Lokakuussa nostimme loput perunat ja juurekset. Multaan päätyi joukko sipuleita, joista toivottavasti nousee keväällä pölyttäjien ruokaa.
Edellisessä kohdassa kerroin, että olemme päättäneet laajentaa minun sekä esikoiseni Miinan osaamista, tämä on lokakuussa noussut heti työn alle ja Kaj on opettanut meille erinäisiä remppataitoja. Homma on vasta alussa, mutta tämä on alku.
Mitä teemme marraskuussa?
Jatkamme remontointia ja aikeenamme on viettää Kajn lomapäiviä tuvalla ja pikkuisen puuhastella keskeneräisiä juttuja. Pääasiassa ajattelimme fiilistellä ja suunnitella tulevaa.

Linkit
Käy kurkkaamassa muiden opit ja vinkit seuraavista linkeistä:
Vyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/siemenjoulukalenteri2020/
Vyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/11/suojaa-myyrilta-rusakoilta-ja.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/11/solmujen-sommittelua.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/11/omavaraisuuspyrkimykset-vuonna-2020.html
Vyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-11/
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/11/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-8
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/11/suuntana-omavaraisuus-osa-11-taman.html
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20548
Vyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/11/unelmana-omavaraisempi-elama-opiksi.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=3381

Remppataitojen opettelu on ihanaa! Sellaisia kursseja sais olla lisää, mutta toki näin yrittämisen ja erehdyksen kauttakin oppii 😀
Hyvin teillä kesä meni ja paljon saitte taas aikaan ☺️
Remontit vievät aina aikaa, hyvä etukäteisvisio on tärkeä jotta homma menee oikeaan tavoiteltuun suuntaan.
Itse tehden remonteissa säästää sievoisia summia.
Tuo ankka asia alkoi meitäkin kiinnostamaan ja tiedä vaikka jo ensi kesäksi niitä hankitaan.
Nätiltä ja varsin toimivalta alkaa teidän Punainen tupa vaikuttamaan, onhan siellä perunamaakin ☺️.
Niin, ja väitetäänhän sitä ettei oppi ojaan kaada..
Olen edelleen samaa mieltä kuin keväällä, teille sopisi ankat niin hyvin. Ne ovat monella tapaa kivoja otuksia.
Remontteihin menee aikaa ja energiaa, toisaalta on upeaa kun näkee kättensä jäljet.
Ne ankat on tosiaan varsin vakavassa harkinnassa, saihan teiltä kuvaa siitä minkälaista niitä on hoitaa ja pitää.
Muuten, milloin olisi hyvä ajankohta siirtää Marja-Aaronia?
Ja mitä kaikkee tarvii lähtö- ja saapumispaikassa tehdä?
Saatiin lahjaksi/lupa siirtää yksi marja-aronia pensas tänne meille. On varmaan ainakin 100 vuotta vanhaa kantaa näiltä seuduilta. Syötiin niitä viime kesänä ja olivat yllättävän hyviä ☺️.
Meidän mustaherukka pensaat pitäisi siirtää myös ja yksi löytynyt punaherukkakin.
Jos näin alkuun sais vaikka näihin asiantuntevampaa neuvoa ja ideaa!
Etukäteen jo kiittäen ☺️…
Kiitos, sainkin oivia neuvoja puhelimitse.
Ei mitään, oli mukava jutella 🙂
Ihastuin niihin ankkoihin niin, että puhun niistä ihan liikaa 😀
Pensaista jo puhuimme. Syysistutukset ovat helpompia kuin keväiset. Toivottavasti vinkeistä on apua ja saatte siirrot onnistumaan.
Voi noita osterivinokkaita! Oliko sulla täällä blogissa joku juttu niiden kasvattamisesta teidän tapaan? Meillä se sienipölkky kuivui helteillä ja kuivuuskaudella. Uutta laitetaan keväällä, mutta se vie taas vajaan vuoden satoakseen, nyyh!
Tuo teidän puuvaja on ihana. En lakkaa ihastelemasta sitä <3
Joo sienipedistä tein jutun ja videon. Sienipeti on nopeampi tapa saada satoa ja sitä voi käyttää sisälläkin. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.
Pölkkyyn ymppäsimme myös sientä ja toivomme niiden nousevan ensi vuonna, ellei kuivuus ole tehnyt tuhojaan.
Puuvajan idea on Seurasaaren viereisestä ulkoilmamuseosta. Emme enää oikein uskalla käydä missään, kun aina saa ideoita ja vaikutteita 😀
Minun sienipetini pääsi kuivumaan kesän aikana, eikä tuottanut satoa. Pölkkyjä kävin juuri katsomassa ja päätyihin oli tullut rihmastoa. Tuskin tänä syksynä kuitenkaan enään satoa tekevät.
Meillä sää vaikutti myös, sato oli todella jaksottaista ja kun helle aalto iski, niin sienet menivät pahaksi ihan silmissä. Onneksi rihmasto jäi henkiin ja toivon siinä olevan potkua vielä ensi vuonnakin.
Itse en ole katsellut puuymppäyksiäme, toivottavasti meillä on sama tilanne kuin teillä 🙂
Olin iloinen, kun pari vuotta sitten kävin paikallisessa koulussa ja siellä tytöt ja pojat opettelivat molemmat käsitöitä ja nikkarointia. Vasara ja porakone pitäisi ottaa jo esikoulun opetussuunnitelmaan.
Vanhempana niiden käytön opettelu on tuskallista, tiedän.
Olen samaa mieltä. Ja olisi semmoiset perustaidot hyvät osata, niitä kuitenkin tarvitsee elämässä.