Sienipeti eli osterivinokkaita omalta pihalta

*kaupallinen yhteistyö Helsieni Oy (tuote saatu)

Ensimmäisellä kertaa nähdessäni miltä sienipeti näyttää ja kuullessani sen vaivattomuudesta olin vaikuttunut. Oman sienipedin eli osterivinokasviljelmän tekoon en päässyt ennen kuin nyt.

Olen aiemmin kertonut haasteista päästä pienten lasten kanssa sienimetsälle. Nuoriman kummit tekivät ison työn kartoittaessaan lähistön sienimaastoja, valitettavasti niille tehtiin suuret hakkuut.

Halusimme sieniä helposti ja varmasti, oli siis aika kaivaa vanha haave omasta sienipedistä esille ja ryhtyä toimeen. Ensimmäiseksi piti järjestää sienipedin tarvikkeet Helsienen toimipisteeltä Espoosta äitini kyydillä tänne tuvalle.

Helsieni on viljellyt rihmastoista sieniä myyntiin ja käytetty rihmasto myydään sienten kasvattajille. Helsieni käyttää viljelmällään paikallisten kahviloiden käytettyjä kahvinporoja joissa rihmasto siis kasvaa. Tämä on juuri sitä paljon puhuttua kiertotaloutta.

Helsienen ohjeiden mukaan etsimme sienipedille varjoisan, notkelmaisen paikan. Sopiva paikka löytyi lasten risumajan vierestä. Perustimme sienipedin viime viikon lauantaina ja sieniä pitäisi siis putkahdella esille tässä kuussa, ellei viilenneet ilmat aiheuta muuta.

YouTuben kuvanlaatu voi olla heikko. Klikkaa videon oikeassa alakulmassa olevaa asetukset eli ratassymbolia ja muuta kuvanlaatu parhaaksi mahdolliseksi.

Videolla näette miten teimme lasten kanssa sienipedin. Tarvitsimme sienipedin tekoon Helsieneltä noudetetut rihmastot sekä olkipellettejä ja vettä.

Sienipedin voi tehdä paitsi metsään, myös puutarhaan, kasvimaalle, lavakaulukseen tai jopa parvekkeelle. Mikäli tämä on niin simppeliä, kuin olen antanut itseni ymmärtää, niin olen täysin kohderyhmää.

Osterivinokas on meille aikalailla tuntematon sieni ja suurella jännityksellä odotamme ensimmäistä satoa. Palaan muutaman viikon kuluttua kertomaan miten meidän kävi ja mitä kokkasimme ensimmäisistä sienistä.

Tästä se lähti

22 thoughts on “Sienipeti eli osterivinokkaita omalta pihalta”

 1. Wau! Teilläkin on siellä ollut sienihommia! Minäkin tein lavakaulukseen sieniviljelmän, mutta käytin siihen omista sienipöntöistäni tulleet kasvustot. Tosin alunperin minäkin olen rihmaston Helsieneltä ostanut.

  Reply
 2. Oho, en ole ikinä kuullut sienipedistä! Muutenkin huono käyttämään sieniä, rakastan muiden tekemänä, mutten osaa oikein itse poimia/laittaa muuta kuin herkkusieniä. 😀

  Reply
 3. Oho, onpa kiinnostavaa! En tiennytkään, että sieniä voi näis “istuttaa” omaan pihaan. Jännä seurata, miten alkavat kasvaa.

  Reply
  • Joitakin sieniä voi kasvattaa itse. Itsehän toivoisin, että noiden itse kasvatettavien sienten joukkoon kuuluisi kantarellit 😀

   Reply
 4. Onpa siistin näköinen sieniviljelmä. Kerrothan joskus sienipedin kuulumisia?
  Me kasvatimme joskus näitä pölkkyjen välissä, kun saimme aloituspaketin lahjaksi lapsiltamme.

  Reply
 5. Mielenkiintoinen projekti. Joskus tulevaisuudessa voisi vaikkapa kokeilla. Mielellään kuullaan miten onnistui, tai vaikka ei onnistunut. Kaikki tieto on aina hyödyksi.
  On jännä juttu miten epäonnistumisen analysoinnista on usein paljon enenmän hyötyä tulevan onnistumisen avuksi kuin onnistumisen analysoinnista. Voi välttää yllättävät kuopat ennakoidusti eikä kantapään kautta masentavan kipeästi.
  Pöh, kaikesta huolimatta opportunistisen optimistisena vaan eteenpäin liput liehuen, niin on löydetty vaikka kokonaan uusia maailmoja ☺️.

  Varma sienten saanti olisi kova juttu kahden edellisen menneen, ainakin meille, sienettömän kesän jälkeen. Viimeisiä kuivattuja herkkutatteja viedään..

  Toivottavasti tänä vuonna kaikilla sienirintamilla onnistaa ja sadot on hyviä ☺️

  Reply
  • Meillä on myös kuivuuden ja hakkuiden vuoksi ollut aika heikot sienivuodet. Ja olisi mahtava saada osa sadosta ihan kotipihalta, helpottaisi arkista kokkausta valtavasti kun ei tarvitsisi pakata lapsia matkaan ja taivaltaa kauemmas sienimetsään.

   Reply

Leave a Comment